Athénban elfogták Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármestert

Elfogták Athénban Bukarest volt polgármesterét, Sorin Oprescut - közölték az igazságszolgáltatási rendszerhez közel álló források az Agerpres hírügynökséggel.

A bukaresti táblabíróság pénteken, május 13-án ítélte el jogerősen Sorin Oprescut korrupciós bűncselekmények miatt. A volt fővárosi polgármestert 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Az egykori elöljáró ellen 2015-ben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint 2015 szeptemberében Oprescu ciolpani-i otthonában különféle korrupciós ügyletekből származó mintegy 25 ezer eurót vett át beosztottjától, az akkor a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóságot vezető Bogdan Popától. 2019-ben vesztegetés elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt alapfokon 5 év és 4 hónap börtönre ítélte a bukaresti törvényszék, a táblabíróság azonban súlyosbította a büntetést, a pénteken kimondott jogerős ítélet 10 év és 8 hónap szabadságvesztésről szól. Ugyanakkor elrendelték 25 ezer euró, 102.400 lej és további 9500 euró elkobzását a vádlottól. Az ítélet rendelkezik továbbá egy Herăstrău utcai ingatlan elkobzásáról is, amelyet barátnője, Adriana-Elena Nicán keresztül vásárolt meg Sorin Oprescu.

A volt polgármesternek ezenkívül 50 ezer lej perköltséget is kell fizetnie az államnak.

Nem Oprescu az első letöltendő szabadságvesztésre ítélt román híresség, aki Görögországban próbál elrejtőzni az ítéletvégrehajtás elől, azt feltételezve, hogy a görög hatóságok nehezebben egyeznek bele a kiadatásba. A korrupcióért több mint egy hónapja jogerősen elítélt Elena Udrea volt román turisztikai miniszter is oda próbált eljutni, de ő csak az ítélethirdetés előtt néhány órával hagyta el az országot, és már Bulgáriában letartóztatták, a bolgár igazságszolgáltatás azonban még nem hagyta jóvá kiadatását.

Kapcsolódók

Kimaradt?