„Üljön sokáig!” – megünnepelték Oprescu letartóztatását a bukaresti kerékpárosok

Elrendelte vasárnap késő este a bíróság a korrupcióval gyanúsított bukaresti főpolgármester harminc napos előzetes letartóztatását. A fővárosi kerékpárosok egy része nap közben az utcán ünnepelte meg, hogy Sorin Oprescu fogdába került.

Egy facebookos felhívásra reagálva több tucat bukaresti kerékpáros vonult vasárnap utcára „megünnepelni” a főpolgármester őrizetbe vételét. A korrupcióval gyanúsított Sorin Oprescut késő este harminc napos vizsgálati fogságba került.

A felvonulást szervező Bukaresti Biciklisek Közössége nevű Facebook-csoport emlékeztet arra, hogy a főpolgármester soha nem hallgatta meg a kerékpárutak kialakítására vonatkozó kérésüket. „Biztos azért, mert a kerékpárutak kivitelezéséért nem jár olyan nagy csúszópénz” – írják felhívásukban.

A tüntető kerékpárosok bilincsekkel felszerelkezve karikáztak végig Bukarest központi sugárútjain. A korrupcióellenes ügyészség székházát is felkeresték, ahol a születésnapi jókívánságokról szóló népszerű dal („Éljen sokáig!”)  szövegét elferdítve azt énekelték: „Üljön sokáig”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?