Sorin Oprescu mandátumai: a felfüggesztett autópályáktól a nem létező kerékpárutakig

Azzal a váddal tartóztatták le Bukarest főpolgármesterét, Sorin Oprescut, hogy a városháza és a különféle vállalatok közötti megbízási szerződések összegének 10 százaléka az ő zsebébe vándorolt. Nem kis összegről lehet szó: a bukaresti városatya által vezetett intézmény éves költségvetése nagyjából egymilliárd euró, ennek jelentős részét közbeszerzésekre költötték.

Felfüggesztett autópálya

Sorin Oprescut senki sem vádolhatta meg azzal, hogy híján lett volna a fantasztikusnál fantasztikusabb terveknek – a legvadabb közülük talán a Bukarestet átszelő felfüggesztett autópálya volt. Ezt a tervet végül felfüggesztette. Akadtak azonban bőven gyanús lépései,  amelyekről a román sajtó az elmúlt években rendszeresen beszámolt.

Így például a főpolgármester által vezetett intézmény érthetetlen módon 2009-ben kibérelte a Bukarest központjában lévő, 14 emeletes, több mint 13 ezer négyzetméteres toronyházat, amiért évenként közel 3 millió eurót fizetett – bár a városatya állítása szerint a bérleti díj „mindössze” 1,2 millió euróba került. Az azóta eltelt időszakban a főpolgármesteri hivatal közpénzekből összesen 11,6 millió eurót fizetett, legalább is a szerződés szerint, illetve 5 millió eurót – Oprescu változatának megfelelően.

A városatya azzal hitegette a sajtót, hogy tulajdonképpen „pénzügyi lízingszerződésről” volt szó, és a bérleti idő lejárta után az épület a polgármesteri hivatal tulajdonába kerül – ami nem történt meg, mi több, az épület tulajdonosa 2014-ban az ingatlan kiürítésére szólította fel Oprescuékat.

Kerékpárutak: drága járdafestés

Jóllehet a bukaresti főpolgármesteri hivatal 2008-ban és 2010-ben 11 millió eurót fizetett 112 kilométer kerékpárútért, a fővárosban jelenleg alig 10 kilométer út áll a kerékpárosok rendelkezésére. Ráadásul a kerékpárutak az aszfalton húzódnak, voltaképpen csak annyi történt, hogy felfestették a járdákat, a biciklistáknak pedig számos akadályt – újságárus, virágárus bódékat, fákat, oszlopokat, szemétkosártartókat – kell kerülgetniük.

Érthető, hogy a városatya letartóztatásának hírére a biciklisták egy csoportja a Mulţi ani trăiască (Éljen sokáig) dallamára azt kívánta a polgármesternek, hogy Mulţi ani primească (Üljön sokáig).

Ezeknek az utaknak a 80 százalékát egyébként a rendőrség le is záratta, mivel nem voltak biztonságosak, egyben a hibák haladéktalan kijavítására szólította fel a polgármesteri hivatal illetékeseit, akik viszont közölték, a kerékpárutak szavatossági ideje lejárt, a kivitelező tehát csak újabb pénzért hajlandó bármit is tenni. Így aztán igencsak sokba került egy kilométernyi járdafelfestés.

Az első hó

A bukaresti polgármesteri hivatal 2012 óta közvetlen megbízást adott a bukaresti 5. kerület köztisztaságával, hóeltakarításával foglalkozó Romprest cégnek. 2012 novemberében közel 10 millió eurót fizetett ki a vállalatnak, azzal az indoklással, hogy nem állt megfelelő idő rendelkezésére a versenytárgyalás meghirdetésére. Igaz, ezt minden bukaresti jól tudja, az első hó mindig meglepetésszerűen éri a városatyákat.

Hasonlóképpen történt ez 2014 júliusában, amikor a cég 2,4 millió eurót kapott és decemberében is, amikor a szerződésből kiderült, hogy az 5. kerület tisztántartása nyáron havi 760 ezer, télen pedig 2,5 millió euróba kerül. Versenytárgyalásra „az idő rövidsége” miatt ekkor sem került sor.

Igen sok kérdőjel merült fel a polgármesteri hivatal illetve a fővárost peres ügyekben képviselő különféle ügyvédi irodák közötti szerződések megkötése esetében is. Ezek a szerződések nem jelennek meg a polgármesteri hivatal versenytárgyalási listáin. A Számvevőszék jelentése szerint a polgármesteri hivatal például 2013-ban egymillió lejt fizetett a Leaua si Asociaţii ügyvédi irodának, jóllehet az összeg nem szerepelt a szerződésben, és arra sincs bizonyíték, hogy az iroda sikeresen képviselt volna a fővárost. A HotNews hírportál egyébként már 3 évvel ezelőtt kérte az ügyvédi irodákkal megkötött szerződéseket a polgármesteri hivataltól, ám kérésére még most sem érkezett válasz.

Mintegy…

A Sorin Oprescu által vezetett polgármesteri hivatal 2014-ben bejelentette, versenytárgyalást ír ki egy sportcsarnok megépítésére. A munkálatok értéke elérte volna a 290 millió lejt. A sportcsarnok 12 ezer hellyel és 10 ezer négyzetméteres parkolóval rendelkezett volna. A polgármesteri hivatal versenytárgyalási bizottsága az Astaldi SPA-Euro Construct Trading 98 céget jelölte meg győztesnek, amely mintegy 65 millió euróért építette volna fel a mintegy 40 ezer négyzetméteres sportcsarnokot.

A polgármesteri hivatal a tenderfüzetben 40 ezer négyzetmétert jelölt meg, a győztes vállalat viszont a versenytárgyalási ajánlatában is a „mintegy” szót használta mind a terület, mind pedig az összeg tekintetében.

Korábban azonban a Strabag-Aecom Ingineria konzorciumot hozták ki győztesként, amely „mintegy” helyett konkrét számokkal dolgozott: 55 millió eurót kért volna egy 37 941 négyzetméteres hasonló létesítményért. A céget azonban végül kizárták a versenytárgyalásból. Az okok között szerepelt, hogy a Strabag lecsökkentette a sportcsarnok területét.

A tavalyi év végén azonban a Fellebbezéseket Elbíráló Országos Tanács – éppen a „mintegyre” és a konkrét számokra hivatkozva a versenytárgyalási kínálatok újraelemzésére szólította fel a polgármesteri hivatalt, amelynek internetes oldalán pillanatnyilag még mindig nem szerepel a licit tényleges győztese.

Az óvatos polgármester

A szüntelenül pénzhiánnyal küszködő bukaresti polgármesteri hivatal 2011-ben 16 árusbódét vásárolt, darabját közel 139 ezer lejért, a négy négyzetméteres felületi bódékat a főváros parkjaiban helyezte el, a civilizált kereskedelemre hivatkozva. Az árusbódék kizárólagos használati jogát az Integrate Lobby kft kapta meg, cserében a polgármesteri hivatal a cég nyereségének 50 százalékában részesül.

 A szerződés szerint a polgármesteri hivatalt előlegként havi 880 euró illette meg, a teljes profitösszeg rendezésére minden év végén kerülne sor. A pénzügyminisztérium adatai szerint azonban az Integrate Lobby kft a 2013-as évet nulla nyereséggel, sőt, 83 ezer lejes veszteséggel zárta.

Szinte senki sem értette a polgármesteri hivatalnak azt a lépését sem, hogy 2010-ben 10, aranyozott utcai órát vásárolt, ezeket a városközpontban helyeztek el. A Számvevőszék fényt derített arra, hogy az órákért fiktív szerződés lapján csaknem 3 millió eurót fizettek ki. De a Sorin Oprescu által vezetett hivatal számos „városrendezési szerződést” kötött – valamennyi veszteséges volt.

Ide tartoznak egyebek között a Piaţa Sudului-i, a Piaţa Presei-i és a Mihai Bravu sugárúti aluljáró, a Iancului és Pantelimon sugárutak korszerűsítése, a Floreasca-Tei-i „turisztikai útvonal”, a régi városközpont felújítása, a Nemzeti Aréna karbantartása esetében aláírt megállapodások.

A városatya most végül is azon a 60 ezres kenőpénzen bukott el, amelynek első, 25 ezer eurós részletét vették át számára a közvetítők. Oprescu ugyanis az ügyészek szerint elővigyázatos volt, leggyakrabban beosztottjait tette oda csúszópénzeket kérni. Telefonját zavaró készülékkel igyekezett lehallgathatatlanná tenni. Udvarában kis kuckó volt, itt kellett letenniük mobiltelefonjaikat a kenőpénzekről zajló tárgyalásokon résztvevőknek. Ezeket a „tárgyalásokat” rendszerint éjszakánként folytatták le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?