Börtönből ideiglenesen házi őrizetbe kerül Bukarest főpolgármestere

Börtönből ideiglenesen házi őrizetbe kerül a korrupcióval gyanúsított Sorin Oprescu, Bukarest felfüggesztett főpolgármestere - döntött csütörtökön a bukaresti ítélőtábla.

A szeptember eleje óta előzetes letartóztatásban lévő volt elöljáró fellebbezésének adott helyet az ítélőtábla, így Oprescu 30 napra elhagyhatja a börtönt. A cukorbetegségben szenvedő Oprescu több egészségügyi problémával küszködött fogva tartása idején, kórházi kezelésre is beutalták.

A korrupcióellenes ügyészség megvesztegetés elfogadásával gyanúsítja, miután a vádhatóság szerint 25 ezer euró kenőpénzt vett át egy közvetítőtől, majd megtalálták nála a megjelölt bankjegyek egy részét. Később az ügyészek újabb vádakat fogalmaztak meg ellene, így pénzmosás, hivatali visszaélés és bűnszövetkezet létrehozása miatt is nyomozást folyik vele szemben. Az ügyészek szerint Oprescu és hozzá közel álló munkatársai 2013 és 2015 között rendszeresen kértek és kaptak kenőpénzeket azoktól a cégektől, amelyeknek különböző szerződésük volt a hivatallal.

A házi őrizet azt jelenti, hogy Oprescu nem hagyhatja el lakását a rendőrség engedélye nélkül, kötelező megjelennie az ügyészségen és a bíróságon valahányszor hívják, és nem szabad beszélnie az ügy többi vádlottjával, valamint a tanúkkal.

Oprescu 2008-ban függetlenként került a Bukarest élére, 2012-ben volt pártja, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával nyert újabb mandátumot.

Kapcsolódók

Kimaradt?