Törvényszéki helyesbítés: rátettek egy évet Sorin Oprescu börtönbüntetésére

Korrigálta a bukaresti törvényszék a Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármester perében hétfőn kimondott első fokú ítéletet. A volt elöljárót nem négy év és négy hónap, hanem öt év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bukaresti törvényszék hétfőn hirdetett ítéletet abban a perben, amelyben több korrupciós bűncselekmény és pénzmosás miatt állították bíróság elé Sorin Oprescut.

Az ítélet szerint a pénzmosás vádja alól felmentették az egykori elöljárót, vesztegetés elfogadása miatt azonban négy év, bűnszövetkezet létesítése miatt egy év, hivatali visszaélés miatt pedig három év börtönbüntetést kapott.

A legszigorúbb büntetéshez, a négyéves szabadságvesztéshez hozzá kell még adni a többi büntetés egyharmadát (egy év és négy hónap), ami öt év és négy hónap szabadságvesztést eredményez. Iosefina Pârvu bíró azonban csak a négy év négy hónapos börtönbüntetést tüntetett fel a döntésben. Ezt a hibát korrigálták utólag, öt év és négy hónap szabadságvesztésre módosítva az első fokú ítéletet, amely még megfellebbezhető.

A volt bukaresti főpolgármester ellen 2015. novemberében emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Az ügyészek szerint Oprescu és hozzá közel álló munkatársai kenőpénzt kértek azoktól a cégektől, amelyekkel a polgármesteri hivatal szerződéseket kötött.

Kapcsolódók

Kimaradt?