Mit (nem) tettek Bukarestért az 1989 utáni főpolgármesterek?

Az 1989-as eseményeket követően Bukarest polgármesterei nem szűkölködtek az ígéretekben – megválasztásukat követően azonban már jóval kevesebbet tettek a fővárosért és lakosaiért. Az utóbbi 26 évben Bukarestnek 11 főpolgármestere volt.

Nyomban a rendszerváltást követően, 1990 januárjában Bukarest első polgármestere, Dan Predescu, a Nemzeti Megmentési Front politikusa volt. Első dolga az volt, hogy kényelmes, összkomfortos lakásokhoz, villákhoz juttatta a Bukarestben élő új vezetőket. Igaz, gondja volt az élelmiszer-ellátásra is, ami nagyon fontos volt a Ceauşescu által bevezetett „egészséges étkezési rend” után. Egyben felújított néhány sugárutat – és megváltoztatott több utcanevet.

Őt követte 1990 júliusában Stefan Ciurel, aki szintén a Nemzeti Megmentési Frontot képviselte. Tisztségének négy hónapja alatt kiterjesztette a vezetékes ivóvízellátást Bukarest külvárosi területeire is, köztisztasági gépeket, berendezéseket szerzett be, utcákat aszfaltoztatott ki és folytatta a lakásépítést.

Ugyancsak a Nemzeti Megmentési Front adta a következő polgármestert is, Viorel Oproiu személyében. Főpolgármestersége 11 hónapja alatt főleg adminisztratív intézkedéseket hozott, megszervezte a köztisztaságot, a szállításokat biztosító rendszert. Oproiu tartotta meg a kereskedelmi felületekre kiírt első versenytárgyalásokat, és hozzájárult a Bucuresti című időszakos kiadvány megjelenéséhez, amely a főpolgármesteri hivatal intézkedéseiről, a főváros adminisztrációs problémáiról tájékoztatta a lakosságot.

Szintén a Nemzeti Megmentési Frontot képviselte Doru Viorel Pana, aki 1981 szeptembere és 1992 februárja között volt Bukarest főpolgármestere. Sok minden nem fűződik a nevéhez, legfeljebb csak azt lehet megemlíteni, hogy megszervezte a lakásépítések alkalmával elkövetett törvényszegéseket megállapító és büntető ellenőrző testületet.

16 ezer lakás, ingyenes utazás nyugdíjasoknak

A Nemzeti Liberális Párt első ízben 1992 februárjában adott főpolgármestert Bukarestnek Crin Halaicu – elődeihez képest – hosszú időn át töltötte be a tisztséget, egészen 1996 júniusáig. A liberális polgármester elsősorban kétes üzleteiről vált nevezetesség, így például ismerőseinek és csúszópénzekért jutányos áron utalt ki üzlethelyiségeket. Ő volt az eső főpolgármester, aki elkezdte a járdaszegélyek kicserélését, amelyet aztán Adriean Videanu vitt tökélyre. Igaz, Crin Halaicu idején 16 ezer lakás épült a fővárosban és nagyrészt felújították a víz- és csatornahálózatot.

A Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártot képviselte Victor Ciorbea, aki 1996 júniusától 1998 márciusáig volt a főváros városatyja, mindaddig, ameddig a miniszterelnöki bársonyszék kedvéért ott nem hagyta választott tisztségét. A nyugdíjasok valószínűleg jó szívvel emlékeznek rá, hiszen ő volt, aki bevezette az ingyenes utazást számukra. Ez volt egyébként az egyetlen beváltott választási ígérete.

Victor Ciorba helyét pártbeli kollégája, Viorel Lis vette át, aki 2000 júniusáig volt Bukarest főpolgármestere. Mandátuma alatt avatták fel az Északi pályaudvart a Piata Chibrittel összekötő metróvonalat, az elsőt, amelyet 1989 után átadtak. Igaz, az alagutat még 1989 előtt ásták ki, a munkálatok többi részét pedig nem a főpolgármesteri hivatal, hanem a közeledési tárca fejezte be.

Băsescu: feszültségek; Oprescu: korrupció

A Demokrata Párt színeiben választásokat nyerő Traian Băsescu beállította Crin Halaicu „rekordját”: 2000 júniusától 2004 decemberéig volt főpolgármester. Akárcsak későbbi államfőségét, városatyai ténykedését is a feszültségek jellemezték. Nagy vitát és felháborodást váltottak ki olyan intézkedései, mint például az árusbódék felszámolása, a kóbor kutyák begyűjtése, emellett szüntelen vitában állt Bukarest főtanácsával. Nem váltott ki nagy rokonszenvet az az elképzelése sem, hogy a helyi közigazgatási törvényt módosítani kell olyan értelemben, miszerint a főpolgármesternek 51 százalékos többséget kell biztosítani a helyi tanácsban, mivel csakis így tudja teljesíteni a választóinak tett vállalásait.

Utódja, szintén a Demokrata Párt tagja, Răzvan Murgescu nem egészen öt hónapig, 2004 decemberétől 2005 áprilisáig volt Bukarest főpolgármestere, ez az idő túlságosan is rövidnek bizonyult ahhoz, hogy megemlítendő eredményeket érjen el, vagy nagyobb hibákat kövessen el.

A Demokrata Liberális Párt színeiben lett Bukarest újabb városatyja Adriean Videanu, aki 2005 áprilisától 2008 júniusáig látta el ezt a tisztséget. Amint arról már szó volt, a márványbányák tulajdonosaként is ismert ellentmondásos üzletember azon volt, hogy kicserélje a főváros járdaszegélyeit, ezzel jelentősen megnehezítve az amúgy is zsúfolt fővárosi forgalmat is, a közpénzek elherdálásáról már nem is beszélve. Igaz viszont, hogy mandátuma alatt kezdték meg a Basarab híd építését.

Több mint hét éven át, 2008 júniusa és 2015 szeptembere között vezette Bukarestet független főpolgármesterként Sorin Oprescu. Fantasztikus tervét, a „függőleges autópályát” ugyan nem valósította meg, ám e hét alatt számos aluljárót újítottak fel, közöttük az Unirea, a Victoriei, a Lujerului övezetében, befejezték a Basarab híd építését és felépült a Nemzeti Aréna stadionja. Mandátuma alatt azonban számos más munkát abbahagytak, vagy a végletekig elhúztak, a lakosok nem kis bosszúságára. Sorin Oprescunak végül is korrupciós dossziéja miatt kellett búcsúznia tisztségétől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?