FRISSÍTVE – Átadták Budapesten az iskolabuszokat, amelyekkel az erdélyi szórványtelepülésekről szállítják iskolába a magyar gyerekeket

FRISSÍTVE: Harmincnyolc új buszt viszünk haza Budapestről, hogy megkönnyítsük a gyerekek ingázását az erdélyi szórványközösségeinkben, adta hírül hétfőn közösségi oldalán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Erdély 11 megyéjében jön létre iskolabusz-hálózat, szeptembertől a szórványban élő magyar gyerekeket juttatják majd el a legközelebbi magyar iskolába. FRISSÍTÉS: A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása, fejlesztése – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

„A buszokkal 412 gyereket, elsősorban az iskolát kezdőket és az elemistákat, és családjaikat kötjük össze a magyar iskolával 11 megyében. Egyetlen gyerek kezét sem engedjük el!” - írta Kelemen Hunor, aki a bejegyzésében köszönetet mondott a támogatásért és a program lebonyolításáért a magyar kormánynak, a Rákóczi Szövetségnek és az Iskola Alapítványnak.

A budapesti ünnepélyes átadón részt vettek az érintett erdélyi iskolák és települések iskolaigazgatói, polgármesterei és pedagógusai is. Mellettük, mivel a Rákóczi Szövetség most további 4 kisbuszt adományozott a múltév őszén beindult felvidéki iskolabusz-program 16 már meglévő járművéhez, jelen voltak az érdekelt szlovákiai magyar oktatási intézmények és települések pedagógusai és elöljárói is.

A Csepel-szigeti Ford márkakereskedésben megtartott átadási ünnepséget a rekkenő hőség ellenére hatalmas érdeklődés övezte. A megjelentek között ott volt számos magyarországi kormánypárti politikus, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Zsigmond Barna Pál az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára, Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos és Kalmár Ferenc Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

Erdélyből Kelemen Hunor RMDSZ elnök, Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke, Csoma Botond és Szabó Ödön parlamenti képviselők, Horváth Anna RMDSZ ügyvezető alelnök és Burus-Siklódi Botond, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke vett részt a rendezvényen. Felvidékről, mások mellett eljött Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Bárdos Gyula Csemadok elnök és Ladányi Lajos is, akit a több évtizedes zoboraljai szórványmentő tevékenységéért nemrég tüntettek ki Szlovákiai Civil Becsületrenddel.

Szintén részt vett az átadási ünnepségen a Rákóczi Szövetség egyik kiemelt támogatójának, az OTP-nek képviseletében Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese.

Beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása, fejlesztése – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A Kárpát-medencében 252 ezren tanulnak magyar nyelven magyar iskolában, és minden gyerek százezer forint támogatást kap évente a magyar államtól – mondta Semjén Zsolt abból az alkalomból, hogy a Rákóczi Szövetség üzemeltetésében szeptembertől az erdélyi szórványban 38 új iskolabusz segíti a gyerekek magyar iskolába járását a kolozsvári székhelyű Iskola Alapítvánnyal együttműködésben és további 4 iskolabusz könnyíti meg a nyelvhatáron élő felvidéki magyar diákok magyar oktatási intézményekbe történő eljutását.

A politikus elmondta: Magyarország határain kívül a Kárpát-medencében 1700 óvodában, 1243 általános iskolában, 259 középiskolában és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a gyerekek.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy az iskolabusz-hálózat fenntartása a szórványban élő magyarságnak nyújt nagy segítséget, így biztosítva a gyerekek eljutását a magyar iskolába. A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a program koordinálásáért, hozzátéve: bízik abban, hogy a felnövő gyerekek büszke magyarok lesznek, akik majd gyerekeiknek adják tovább a magyar kultúrát, a nyelvet, a magyar öntudatot, mert ez jelenti a nemzet megmaradását.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenekelőtt jóleső örömmel idézte fel, hogy immár másodszor lehet részese iskolabuszok átadásának, hiszen tavaly augusztusban már jelen volt azon a szigetszentmiklósi átadási ünnepségen, ahol magyar kormányzati támogatásából 16 iskolabusszal beindult az a mintaprogram, mely most szintet lépett.

Azt is hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok önazonosságának, a közösségek és a kultúra megőrzésének legjobb eszköze az iskola. A miniszter kiemelte: a kormány az alaptörvényben rögzítettekhez híven felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja a magyar közösségeket. A kisbuszok beszerzését a kormány 500 millió forinttal támogatta, amihez a Rákóczi Szövetség saját forrásból 150 millió forintot használt fel – ismertette.

Köszönetét fejezte ki a Rákóczi Szövetségnek nemcsak az iskolabusz-program kezdeményezéséért, hanem mindazért, ahogyan annak mai elnöke, Csáky Csongor és munkatársai folytatják a nagy előd, a Rákóczi Szövetséget létrehozó és azt 28 éven keresztül irányító Halzl József elkötelezett munkáját. Külön kitért a szövetségnek a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban évről évre egyre több fiatalt vonzó sokrétű tevékenységére, kiemelve, a siker jeleként értékeli azt, hogy az idei tábor rekordot döntött, hiszen 1200 határon inneni és határon túli fiatal vett részt a programokon.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszéde elején köszönetet mondott az iskolabusz-program támogatásáért és megszervezéséért a magyar kormánynak, a Rákóczi Szövetségnek és az Iskola Alapítványnak. Maga is fontosnak tartotta felidézni a szövetség-alapító Halzl József el nem évülő érdemeit, akinek, – hiszen már bizonyított, – Csáky Csongor méltó utódja lett.

Ezt követően egy sokatmondó olvasmányélményét osztotta meg a hallgatósággal, felidézve egy első hallásra meghökkentőnek tűnő történetet. Eszerint a japán vasúttársaság fel kívánt az országban egy állomást számolni, mert megfigyelték, hogy azon a reggeli órákban egyetlen felszálló utas van és a délután pedig egyetlen leszálló. Csakhogy kiderült: ez az utas nem más, mint egy iskolába járó kislány. Az elöregedéssel küzdő országban rögvest rájöttek, hogy ez esetben nincs helye a puszta racionalitásnak, mert itt többről van szó. Meg is született a józan döntés: minden marad a régiben, amíg a lány el nem végzi tanulmányait, addig a megállót nem szabad felszámolni.

A nagy tetszést arató beszédes példázatát követően elmondta: a Rákóczi Szövetség iskolabusz-programja ötszáz, szórványban élő gyereknek adja meg a lehetőséget, hogy magyar iskolába járhasson Erdély 11 megyéjében.

Kelemen Hunor emlékeztetett: az RMDSZ kezdetektől kiemelt feladatként tekintett az oktatásra, célja, hogy minden magyar gyerek eljuthasson magyar iskolába, még ha az távolabb van is a lakhelyétől. Úgy fogalmazott, hogy „tégláról téglára" építették a szórványkollégiumi hálózatot, ma már több mint 30 ilyen intézmény várja a kistelepüléseken élő gyerekeket. Ezenkívül az Iskola Alapítvány és a kormány segítségével indítottak programot a szórványban élő gyerekek délutáni oktatásának segítésére, ebben 2500 gyerek veszt részt.

Az identitás megőrzésének egyik legfontosabb pillére a magyar iskola és oktatás – hangoztatta Kelemen Hunor.

Végül, de nem utolsósorban arra is kitért, hogy bár az RMDSZ ma ugyan már nincsen kormányon, de a korábbi kormánykoalíciós részvételének egészen frissen beérett a gyümölcse. Ugyanis az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium 110 új iskolabusz beszerzésére biztosított finanszírozást 2022-ben és ez az RMDSZ kezdeményezte romániai program ma eljutott a megvalósulási szakaszba. Az iskolabuszok elosztására a megyei tanácsok tesznek javaslatot, és azokhoz a vidéki iskolákhoz kerülhetnek nemsokára, ahol a legnagyobb szükség van ezekre. Így további erdélyi magyar diákok számára is lehetőség nyílik majd az iskolákba történő ingázásra.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar iskola választása egyet jelent a magyar jövő választásával, és minden külhoni gyerek, aki magyar iskolába jár, őrzője a magyar nyelvnek és kultúrának. Kitért arra, hogy a Rákóczi Szövetség mindig is kereste és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel lassítani lehet az asszimilációt a külhoni területeken. Ennek egyik eszköze az iskolabusz-hálózat elindítása – mondta. Ismertetése szerint tavaly szeptemberben a Felvidéken indulhatott el az iskolabusz-program 16 járművel. A felmérések szerint – tette hozzá – ott, ahol ez a lehetőség adott, 30 százalékkal több gyerekeket írattak magyar nyelvű iskolába.

Csáky Csongor elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség 58 iskolabuszt üzemeltet szeptembertől a határon túl, a járművek 48 településen több mint 720 gyereknek segítenek eljutni az iskolába. A buszok üzemeltetése tanévenként 231 millió forint, ezt szintén a magyar állam fedezi, így az iskolába járás sem a családoknak, sem az iskoláknak nem jelent anyagi terhet.

Az átadási ünnepségen a most megajándékozottak megnyerő módját találták a köszönetnyilvánításnak: két kalotaszegi népviseltbe öltözött körösfői kislány, illetve egy temesvári társuk alkalmi műsorral kedveskedett a jelenlevőknek, melyben magyar népdalokat adtak elő

A Budapesten átadott járműveket Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója áldotta meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?