Maros megyében tizenegy települést szolgál majd ki a magyar iskolabuszprogram

A Maros megyei szórványtelepülések diákjait is segíteni fogja az Iskola Alapítvány és a Rákóczi Szövetség közös iskolabuszprogramja abban, hogy anyanyelvükön tanulhassanak.

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke kifejtette: a következő tanévtől jelentősen nő a támogatás a magyarul tanuló gyerekek számára a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

„Maros megyében, Szászrégenben két iskolát is ki fog szolgálni a két iskolabusz: az egyik a Petru Maior Kollégium, míg a másik az Alexandru Ceușianu Általános Iskola magyar tagozata. A buszok szeptembertől indulnak, és több környékbeli településről fogják beszállítani a diákokat Szászrégenbe, a két említett iskolába. Elsősorban olyan diákokról van szó, akiknek nincs lehetőségük a lakhelyükön magyar nyelven elkezdeni vagy folytatni a tanulmányaikat” – részletezte Nagy Zoltán Levente.Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke | Fotó: Kiss Gábor

Mint mondta, az érintett települések között van Ratosnya, Jódtelep, Székelykövesd, Bátos, Dedrád, Beresztelke és Kisfülpös. Hozzátette, hogy az előzetes felmérések szerint csaknem 40 magyar gyermekre számítanak, olyanokra, akik többségükben iskolakezdők, de nincs a településükön magyar előkészítő osztály, de vannak ötödik osztályos tanulók is, akik lakhelyükön ugyancsak nem tanulhatnak anyanyelvükön.

Az üzemeltetési költséget a Rákóczi Szövetség és az Iskola Alapítvány fedezi, ezért a magyar osztályban tanuló gyermekek szülei nem kell fizessék a buszhasználat költségeit. Az alapítvány elnöke azt is elmondta, hogy az iskolabuszprogram tizenegy megyében fog működni, ezek a következők: Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Hunyad, Kolozs, Bihar, Szeben, Maros és Fehér megye szórványvidékein. Hangsúlyozta, igyekeznek mindenhol olyan körülményeket biztosítani a diákok számára, hogy a magyar nyelvű oktatás vonzó legyen. Ennek érdekében az Iskola Alapítvány délutáni oktatási programot is biztosít a szórványtelepülésekről ingázó diákoknak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?