Anglia fokozatosan minden korlátozást feloldana, a szlovák egészségügy az összeomlás szélén – európai körkép

Eltérő a koronavírus-járvány terjedése Európa-szerte, míg például Angliában fokozatosan minden téren nyitnának, Szlovákiában az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. Közös pont, hogy többnyire mindenütt az új, gyorsabban terjedő vírusvariánsoktól tartanak. Körkép.Fotó forrása: Agerpres/EPA

Németország

Az óvódákon és az általános iskolákon kívül egyelőre marad a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztó országos zárlat.

Németország nagy részén több mint két hónap kényszerszünet után hétfőtől ismét fogadják a tanulókat az óvodákban és az általános iskolákban. A tizenhat tartomány közül tízben indították újra a napközbeni gyermekellátás és az általános iskolai oktatás intézményrendszerét. A szövetségi berendezkedésből adódóan szinte mindenütt más megoldásokat alkalmaznak: van, ahol a távoktatás és a személyes jelenléttel történő, hagyományos oktatás keverékéből áll össze a rendszer, máshol csak lehetőség, és nem kötelezettség megjelenni az iskolai tanórákon.

A szövetségi kormány ugyanakkor elkezdi az egyeztetést arról, hogy előrébb sorolják-e a nevelőket és a tanárokat az oltási kampány végrehajtását szabályozó elsőbbségi listán a harmadikból a második csoportba.

Ezenkívül az élet más területén marad a zárlat. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői március 3-án tanácskoznak a védekezés folytatásáról, a korlátozások enyhítése legkorábban március 8-án kezdődhet. Sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülésén elmondta, hogy három területre összpontosítanak: összeállítanak egy csomagot a fertőzésveszéllyel járó egymás közti személyes kapcsolatokat szabályozó előírásokról, egy intézkedési tervet az oktatási rendszerről, és egy harmadik csomagot a tömegsport, a vendéglátás és a kulturális intézményrendszer újraindításáról.

Horvátország

A horvát kormány a héten dönthet a korlátozások újabb enyhítéséről, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi.

A jelenlegi intézkedések március 1-jéig vannak érvényben, ami biztos, hogy a jövő héttől nem oldanak fel minden korlátozást, de a konkrétumokról még tárgyalnak a hatóságok. Horvátországban eddig is nyitva tarthattak az üzletek és szolgáltatások, csak a vendéglátóhelyeket zárták be november közepén – kivéve a szállodákat –, az éttermek pedig mindvégig készíthettek ételt elvitelre. Múlt hétfőtől a kávézók is árusíthatnak italt elvitelre, valamint szigorú járványügyi intézkedések mellett kinyithattak az edzőtermeket is. Mivel a vendéglátóhelyek, valamint a szakkiállítások és vásárok kivételével minden más nyitva tarthat, várhatóan ebben a két ágazatban enyhítenek.

A vendéglátóhelyek arra számítanak, hogy hétfőtől a teraszokon már ételt is, italt is felszolgálhatnak.

Anglia

Boris Johnson miniszterelnök hétfőn négy nyitási szakaszból álló kormányzati tervet ismertetett.

Első lépéseként, március 8-án megindulhat a tanítás az összes angliai iskolában, és szabadtéri iskolai rendezvényeket is lehet tartani. A szabadtéri közösségi helyszíneken – például a parkokban – ugyancsak március 8-tól lehetővé válnak a szabadidős tevékenységek, de akkor még csak két, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában. Zárt térben – például lakásokban – a külön háztartásokban élők ekkor még nem találkozhatnak. Ugyancsak az első nyitási szakasz részeként március 29-től már hat, külön-külön háztartásokban élő ember, vagy két külön háztartás összes tagja tarthat összejöveteleket szabadtéren, és lehetővé válik szervezett sportrendezvények megtartása is gyerekek és felnőttek számára.

Az április 12-től előirányzott második korlátozásenyhítési szakaszban megnyithatnak a nem alapvető fontosságú cikkeket árusító boltok, a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások – például a fodrászatok –, a zárt térben működő szabadidős létesítmények, köztük az edzőtermek, valamint a szabadtéri vendéglátóhelyek, az állatkertek, a szabadidőparkok és az autósmozik. Emellett szabadtéren hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában.

A harmadik nyitási szakasz május 17-én kezdődhet, amikor kinyithatnak a zárt térben működő szórakoztató és vendéglátó létesítmények, köztük a mozik, a pubok és az éttermek.     Szabadtéri helyszíneken 30, zárt térben hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában, lehetővé válik szabadtéri szórakoztató rendezvények, például koncertek megtartása. Ugyancsak lehetővé válik a nagyszabású rendezvények, például labdarúgó-mérkőzések közönség előtti megrendezése, de a közönség létszámát ekkor még korlátozzák.

A hétfőn felvázolt tervek alapján a legkorábban június 21-én kezdődő negyedik nyitási szakaszban az emberek közötti kapcsolattartás minden jogi korlátozása megszűnhet, kinyithat az összes szabadidős létesítmény – köztük az éjszakai szórakozóhelyek –, lehetővé válik a turisztikai célú hazai és külföldi utazás, és megszűnnek a nagyszabású rendezvényeket érintő korlátozások.

Mindehhez a brit kormány négy pontból álló kritériumrendszert állított össze, és mind a négy feltételnek a korlátozások enyhítését célzó minden további lépés előtt teljesülnie kell. Ennek alapján a zárlat feloldásának folyamata akkor haladhat előre a meghatározott időpontokban, ha az oltási program sikeresen folytatódik, ha a bizonyítékok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta halálozások számát, ha az aktuális fertőződési ráták nem fenyegetnek a kórházi kezelésre szoruló betegek számának fenntarthatatlan mértékű megugrásával, illetve ha nincs olyan új vírusvariáns, amely alapvetően megváltoztatja a kockázatok megítélését.

Olaszország

Otthonmaradásra, a találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentésére szólította fel az olasz lakosságot a koronavírus-mutációk erőteljes terjedése miatt a Közegészségügyi Hivatal (ISS) a hét végén. Az óvintézkedések szintjén „drasztikus” emelését szorgalmazza az intézet.

A különböző vírusvariánsok terjedése miatt a reprodukciós ráta országos szinten ismét elérte a veszélyesnek tartott egyes értéket. Több vírusvariánst azonosítottak, többek között a dél-afrikait, brazíliait, nigériait és a nagy-britanniait, amely az új betegek negyvenöt százalékát fertőzte már meg.

A korábbi enyhítések után vasárnaptól az ország több mint fele ismét kiemelten vagy közepesen veszélyes térségnek számít. Vörös, vagyis lezárt régió Umbria és Bolzano városa marad. Narancssárga besorolást kap Campania, Molise, Emilia Romagna, Abruzzo, Toszkána, Liguria és Trento. Utóbbiakban csak engedéllyel lehet elhagyni a városok, települések területét, és napközben sem nyithat meg a vendéglátás.

A tartományok vezetői minél gyorsabb egyeztetést szorgalmaztak az új kormánytól annak megértésére, hogy a szigorítás és enyhítés váltakozását folytassák, vagy néhány hétre ismét teljesen lezárják az országot. A frissen kinevezett oktatási miniszter, Patrizio Bianchi bejelentette, hogy az érettségi írásbeliket az idén sem tartják meg. Kizárólag szóbeli vizsgák lesznek, amiként már tavaly is történt.

Csehország

Romlanak a járvány mutatói Csehországban, elhalasztották az üzletek korábban hétfőre jelzett megnyitását és megkérdőjeleződött az iskolák március elsejére tervezett részleges megnyitása is. A kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma napról napra emelkedik, akárcsak a járvány terjedését mutató reprodukciós szám.

A kórházi helyzet néhány járásban kezd drámaivá válni, mert egyre több kórház ágyhiánnyal, illetve képesített személyzethiánnyal küszködik. Már napok óta tele van a chebi, a sokolovi és a trutnovi járási kórház, és a betegeket ezekből a lezárt járásokból más kórházakba kell szállítani. Naponta 15-20 emberről van szó. A kelet-csehországi chrudimi kórház pedig bejelentette, hogy az új betegeket már csak az intézmény folyósóin tudják elhelyezni. 

Felmerült az is, hogy mérlegelik a tornatermek átalakításának a lehetőségét is ideiglenes kórházteremmé. Bejelentették azt is, keddtől kezdődően a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és az üzletekben már nem elég az egyszerű arcmaszkok viselése, hanem legalább FFP2 légzésvédőt kell használni.

Folytatódik az oltási program is, naponta mintegy 15 ezer embert oltanak be, kizárólag az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal. Eddig mintegy 540 ezer ember kapott vakcinát, mintegy 200 ezren már a második adagot is.

Franciaország

Az újabb koronavírus-variánsok fokozódó terjedése ellenére Franciaországban eddig nem történt meg a járvány szakemberek által jelzett berobbanás, de mivel a helyzet továbbra is törékeny, nem tartják észszerűnek az eddigi erőfeszítések csökkentését.

Múlt heti adatok szerint a napi esetszám átlaga a korábbi 20 ezerről 18 ezerre csökkent, a pozitív tesztek aránya már csak 5,9 százalék, a reprodukciós ráta pedig 1 alá csökkent, azaz a járvány visszahúzódik. Kórházban 26 ezer fertőzöttet ápolnak az előző heti 27 ezer után, akik közül továbbra is 3300-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma a járvány kezdte óta meghaladta a 82 ezret.

Kormányzati tisztségviselők arról is tájékoztattak, hogy az iskolai szünet végéig, azaz március 8-ig semmilyen új intézkedést nem terveznek. A kormány ugyanakkor bármikor készen áll a status quón változtatni, amennyiben változik a járványhelyzet, és a variánsok terjedésének tényleges hatásai lesznek.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a variánsok terjedése ellenére a járvány jelenleg ellenőrzés alatt van az egészségvédelmi előírások (kötelező maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) és a napi több mint 300 ezer teszt elvégzésének köszönhetően.

Miután a variánsok aránya továbbra is emelkedik az új megbetegedésekben, Franciaország mindenképpen felkészül a járvány újabb hullámára, minden egészségügyi intézményben növelik a súlyos betegek ellátására alkalmas ágyak számát.

Szlovákia

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek, több ország felajánlotta segítségét, köztük Románia is.

A szlovák egészségügy a vírusmutációk terjedése miatt került az összeomlás szélére. Mivel a kórházak gyakorlatilag telítettek, a szakemberek útmutatót készítenek az első vonalban dolgozó orvosok számára arról, hogy kit menthetnek meg, és kit nem. "Az egészségügyi katasztrófa szélén állunk, ami olyasmi, amit még nem éltünk meg. Láttuk ezt már filmen, láthattunk erről különböző beszélgetéseket, de mintha az itt élő emberek nem tudatosítanák, hogy ebben a horrorban élünk" – mondta a Markíza riportjában Ján Glasa orvos, bioetikus a parameter.sk szerint. A legsúlyosabb a helyzet Galántán, Nagymihályban, Kassán és Pozsonyban.

Magyarország

Magyarországon a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntöttek.

Hétfőn az Országgyűlés megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására. Az Országgyűlés külön jóváhagyta azt a kormánydöntést, amellyel a tavaly november elején kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiadott egyes kormányrendeleteket a 2021. február 7-én hatályos szövegükkel újból hatályba léptették. A törvény a kihirdetése napján 23 órakor lép hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon veszíti hatályát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétvégén azt nyilatkozta: a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában jár Magyarország. A második hullám lefele menő szakasza a közelmúltban megtorpant, és erről a magasabb szintről indul a harmadik hullám. A napi ezres esetszám egyik napról a másikra duplájára nőtt, most pedig már majdnem háromezer új fertőzöttet regisztrálnak. Emiatt tart a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre.

Szakemberek szerint a felfutást az új, nagyobb fertőzőképességű vírusvariánsok megjelenése okozza. A brit mutánsból, aminek a megbetegítő képessége 70 százalékkal magasabb a korábbinál, Magyarországon 322 esetet detektáltak. A brit mutánsnál a szakemberek szerint az oltóanyagok hatásosak, a brazil és a dél-afrikai változatoknál azonban erről nincs még elég tapasztalat. Magyarországon ötféle koronavírus elleni védőoltással immunizálnak, a nyugatiak mellett az orosz és a kínai vakcinákkal is oltanak.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?