Turizmusfejlesztés: egyesületbe tömörülnek a szilágysági települések, hogy közösen pályázhassanak

Hosszú távú, Szilágyságot érintő kulturális, turizmus-, és gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozását tűzte célul Szilágy Megye Tanácsa. A mandátum kezdetén, 2020-ban az önkormányzat új vezetősége a nyolc éve létrehozott Sălaj Plus egyesület névváltoztatásáról (Szilágyság Közösségfejlesztő Egyesület – Ţara Silvaniei) és bővítéséről döntött, hogy az addigi hat közigazgatási egységen kívül újabb területeket is bevonjanak a projektekbe.

Szilágyi Róbert-István, az egyesület vezetőbizottságának tagja elmondta, idén a 61 közigazgatási egységből 57 társult az egyesülethez, hogy a jövőben ne csak közigazgatási egységenként, hanem együttesen fejleszthessék a térséget.

A szilágyzoványi szőlőhegy | Fotó: Kulcsár Mária

„Elsődleges szempont volt a statútum módosítása, ezt követően azon dolgozunk, hogy megkaphassuk az Integrált területi beruházás (ITI) státuszt, amely lehetőséget biztosítana az egyesület számára, hogy közvetlenül brüsszeli forrásokra pályázzunk anélkül, hogy a romániai bürokratikus pályázati rendszert igénybe vennénk. Júliusban megszületett a bírósági döntés, várjuk a törvénymódosítást, hogy az ITI státuszt hivatalosan is megkapjuk. Reméljük, egy-két hónapon belül a parlamenti képviselet segítségével törvényerőre emeljük ezt az egyesületi lehetőséget” – mondta az egyesület alelnöke.

Leltározzák a megye „értékeit”

Folyamatban van a megye településein lévő kulturális, nemzeti, hagyományőrző értékek feltárása, összeírása, amelyek elérhetővé válnak egy erre kidolgozott alkalmazáson, ezáltal a Szilágyságba látogató turisták megismerhetik a megye nevezetességeit, értékeit, a kastélyokon, várakon, templomokon, múzeumokon, emlékhelyeken át a hagyományőrző házakig, falumúzeumokig.

Ezzel párhozamosan zajlik a szálláshelyek (szállodák, panziók, vendégházak stb.) feltérképezése és a turisztikai-kulturális útvonalak kidolgozása. „Egy település sem tudja hosszabb ideig, napokig ott tartani, lefoglalni az érdeklődőt, ezért útvonalakban gondolkodunk. Példaként említeném a Szilágysági Borok Útját, amelyen végighaladva a turista megismerkedhet a korabeli borkészítési technológiával (Szilágysámson, Szilágyballa, Sarmaság, Ipp, Szilágyzovány, Kraszna) és ellátogathat a szilágysomlyói, kárászteleki és kémeri modern pincészetekbe. A műemléképületek vagy a természeti látványosságok útvonalát is kidolgozzuk, mert megyénk számos olyan látványossággal büszkélkedhet, amiről csak kevesen tudnak, lásd az almásgalgói Sárkányok kertjét” – nyilatkozta Szilágyi Róbert.Átalakítják a Sălaj Plus egyesületet | Fotó: Kulcsár Mária

Az alelnök továbbá kiemelte, a Meszes-hegységben túraútvonalak kiépítését és hegyimentőszolgálat létrehozását tervezik, ugyanakkor az egykori római városhoz (Porolissum) vezető útvonal kialakításán is dolgoznak, „hogy Szilágyságot ismét kiemeljük, országos szinten előtérbe helyezzük, mert számtalan olyan értékes kinccsel rendelkezik, amelyről még sokszor mi, szilágyságiak sem tudunk. Ezeket idővel nemzetközi szintre szeretnénk emelni, hogy mások is megismerhessék”.

A Szilágyság Közösségfejlesztő Egyesület az ősz folyamán beindítaná a Szilágyságot népszerűsítő alkalmazást, továbbá az egyesület vállalja a különböző településeken működő turisztikai központok bevonását a hálózatba, hogy egységes megyeszintű kommunikáció legyen a turisztika terén, annak érdekében, hogy az oda tartozó intézmények hatékonyan lássák el feladatukat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?