Több mint 450 millió lejes kormánytámogatás az erdélyi megyéknek és önkormányzatokank

A helyi önkormányzatok biztosíthatják a beruházásokhoz szükséges önrészt és a sürgős kiadásaikat fedezhetik, a megyei önkormányzatok pedig a gyermekvédelmi és szociális szolgáltatásokat működtethetik abból a 453 869 000 lejből, amelyet a kormány hagyott jóvá az erdélyi megyéknek és településeknek – jelentette be Cseke Attila.

Az ügyvivő szaktárcavezető elmondta: a kormány által biztosított forrásból a megyei önkormányzatok működtethetik a gyermekvédelmi szociális szolgáltatásokat a következő időszakban.

„A felelősséget a megyei önkormányzatokra bízta az állam. Úgy tartjuk helyesnek, ha a felelősség mellett a szükséges pénzügyi erőforrást is biztosítja a központi hatóság. A ma (szerdán – szerk. megj.) elfogadott javaslat erről gondoskodik” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A 16 erdélyi megyei önkormányzat összesen 57 633 000 lejt kap. A Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyei önkormányzatok számára 20 757 000 többletfinanszírozást sikerült az RMDSZ-nek biztosítania a gyermekgondozási költségek fedezésén kívül – mondta el a fejlesztési miniszter.

A javaslat értelmében, amelyet a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium terjesztett a kormány elé, a támogatást sürgős kiadásokra költhetik az önkormányzatok. Ebből biztosíthatják az országos és uniós forrásokból finanszírozott beruházások befejezéséhez szükséges önrészt – mutatott rá az ügyvivő fejlesztési miniszter.

„Az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy az elkezdett beruházások ne maradjanak félbe, hogy a befektetett közpénz megtérüljön, és az abból felépített beruházás a helyi közösségek hasznára váljon” – összegezte Cseke Attila, aki hozzátette: az összegből 150 millió lej 257 magyarlakta település helyi költségvetését érinti.

(Címlapkép: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?