banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Új üzemeltető veszi át a Csíki Mozit

A pénteki önkormányzati tanácsülésen a csíkszeredai városi képviselőtestület arról döntött, hogy a Pro Cultura Siculi fejlesztési társulás kezelésébe adja az eddig a városháza által üzemeltetett Csíki Mozit. Előrelépések történtek a Suta-tó rehabilitációjában és a műjégpálya városi kezelésbe adásának kérdésében is.

A rendszeres vetítések megszervezését, és a Csíki Mozi valódi filmszínházként való működését várja a csíkszeredai városvezetés attól a döntéstől, amellyel a Pro Cultura Siculi fejlesztési társulás kezelésébe adják az épületet. A társulást 2016-ban hozta létre a csíkszeredai önkormányzat Hargita Megye Tanácsával közösen a volt szakszervezetek művelődési házának működtetésére.

Napirend előtti felszólalásában Korodi Attila polgármester kiemlete, hogy a döntés által lehetővé válik a jövőben, hogy a Csíki Mozi különböző tereit is jobban kihasználják és összekapcsolják a volt szakszervezeti művelődési házban elképzelt gazdaságfejlesztési projekttel. Ugyanebből az okból a testület döntést hozott arról is, hogy a Kossuth utcai, korábban képzőművészeti galériaként működtetett ingatlant visszaveszi a Csíki Székely Múzeum kezeléséből. A volt kiállítótermet a jövőben a városháza gazdaságfejlesztő osztálya látja el funkcióval.

Döntött a testület a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társuláshoz való csatlakozásról. Mint elhangzott ettől a lépéstől azt várják, hogy Hargita és Kovászna megyét érintő idegenforgalom-élénkítő, integrált területfejlesztési projektek induljanak el európai uniós források bevonásával.

Korodi Attila az ülés alkalmával beszámolt a Suta-tó rehbiliációs munkáiról is. A városvezető szerint a tavat érintő munkálatok rövidesen elkezdődhetnek, hiszen ehhez a vízügyi hatóság szinte minden engedéllyel rendelkezik. Ezzel párhuzamosan szeretnék előkészíteni a tó környezetének rendbetételét és átalakítását idegenforgalmi célokra. Ennek érdekében a városháza négy képviselőt delegált a Suta Fejlesztési Egyesületbe.

Halad a jégpálya ügye

Szikszai László képviselő napirend előtti felszólalásában kitért a Vákár Lajos Műjégpálya városházi kezelésbe vételének folyamatára, amely az egyik helyi lapban megjelent írás szerint megakadt. Válaszában Korodi Attila kifejtette: az átvételen dolgoznak, ehhez azonban először az érintett területek telekkönyvezését szükséges rendbetenni, hogy ne alakulhasson ki később ebből olyan helyzet, ami akadályozná az átvételt. A polgármester emlékeztetett arra, hog a sepsiszentgyörgyi labdarúgópálya és sportcsarnok városi kezelésbe vétele éppen ilyen telekkönyezési problémák miatt húzódott el.

Szintén napirend előtti felszólalásban Tőke Ervin képviselő arra tett javaslatot, hogy a megyeszékhely szécsenyi városrészében az utcákat nevezzék el csíkszeredai olimpikonokról. A javaslat annak nyomán vált aktuálissá, hogy a prefektusi hivatal átiratban emelt kifogást az önkormányzati testület által elfogadott utcanevekkel szemben, mivel nem mindegyiket lehet az aktuális törvényi szabályozás szerint román nyelvre fordítani.

(Borítókép: a szerző felvétele)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?