Csíkszeredában találkoznak az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek

Két év kihagyás után újra megszervezik az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját, amelynek házigazdája a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes lesz. A május utolsó hétvégéjén megtartott eseményen hat társulat mutatja be műsorát. A jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt csupán az előadások egy részén lehet jelen a közönség.

Utoljára 2018-ban, Marosvásárhelyen találkoztak az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek. Az azóta eltelt két évben elmaradt az esemény. Idén a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vállalta magára a házigazda szerepét és szervezi meg újra a néptáncosok által csak „profi”-nak nevezett találkozót. Az elmúlt találkozóhoz képest újdonság, hogy a mezőny egy új résztvevővel bővült, ezúttal „teljes jogú” résztvevőként lesz jelen a legfiatalabb erdélyi hivatásos társulat, a Bekecs Néptáncszínház.

Mint az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón András Mihály, a házigazda Hargita együttes igazgatója, művészeti vezetője elmondta: három nap alatt hat előadást mutatnak be a részt vevő társulatok. A csíkszeredai együttesen kívül jelen lesz a Nagyvárad Táncegyüttes, A Maros Művészegyüttes, a Háromszék Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely és a Bekecs Néptáncszínház.

„Különleges helyzetben szervezzük a találkozót, ám úgy érzem, már mindenki vágyakozik a találkozásra, hiszen ez az egyetlen olyan fórum, ahol ezek az együttesek találkozhatnak egymással. Ilyenkor természetesen mindenki megpróbálja a legjobbat megmutatni magából” – fogalmazott András Mihály. Hozzátette: az együttesek produkcióit az előző találkozókhoz hasonlóan értékelni fogják, ám újdonság, hogy ezúttal nem csak alkotók, koreográfusok, szakemberek mondhatják majd el a véleményüket a látottakról, hanem a társulatok tánckarainak egy-egy tagja is fel fog szólalni a szakmai megbeszéléseken.

Elmaradnak a kísérő rendezvények

Ebben az évben elmaradnak a nagy tömeget vonzó események a találkozón. Így nem tartják meg a szokásos flashmobot, illetve nem lesz táncház és eltekintenek a záró gálaműsortól is – emelte ki András Mihály. 

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta: Csíkszereda méltó helyszíne lesz a találkozónak. Hozzátette: a helyi közösségnek köszönhetően a járványügyi helyzet annyit javult, hogy egy ilyen nagyszabású eseményt is meg tudnak szervezni. Az elöljáró kifejtette azt is: keresni fogják a lehetőségét, hogy egy rendszeres, évente megrendezett néptánceseményt meghonosítsanak a székelyföldi városban, ahol a színház-, sport- és zenei fesztiválok mellett helye van a néptáncnak is.

Mint elhangzott: a két helyszínen zajló előadások közül azt a hármat tekintheti meg személyesen a közönség, amelyeknek a Szakszervezetek Művelődési Háza ad otthont, és a nézőtér felét foglalhatják el a nézők. Ugyanakkor a Városi Művelődési Házban megtartott előadásokra nem tudnak közönséget fogadni, hiszen a jelen lévő együttesek tagjai is megtekintik a műsorokat. A hat előadás közül ötöt a Hargita együttes Facebook-oldalán élőben lehet követni, csupán a Háromszék Táncegyüttes Tiszta című előadása nem lesz látható. Az esemény társszervezője Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Az Erdélyi Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának programja elérhető a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebook-oldalán. Jegyek válthatók a https://www.bilete.ro/csikszereda/ oldalon, valamint a Városi Művelődési Ház jegypénztárában, munkanapokon 12:00 és 15:00 óra között!

(Borítókép: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?