Tizenhét megyének 148,7 millió lejt ad a kormány az árvízkárok helyreállítására

Elfogadta szerdai ülésén a kormány, hogy 148,7 millió utalnak ki összesen tizenhét olyan megyének, amelynek területén gondokat okozott az elmúlt hét csapadékos időjárása. A rendkívül nagy mennyiségű eső miatt patakok, folyók léptek ki medrükből és rongáltak meg épületeket és közúti infrastruktúrát, több helyen pedig fölcsuszamlás történt.

Florin Cîțu miniszterelnök vasárnap a Fehér megyei Alsóaklos környékén tekintette meg az áradás nyomait | Fotó: A miniszterelnök Facebook-oldala

„Mai ülésén elfogadta a kormány azt a határozatot, amellyel 148,7 millió lejt utal ki a vészhelyzeti alapból 17 megye részére, amelyeket érintettek az áradások és földcsuszamlások. A pénzből megyei és községi utakat, hidakat és gátakat tehetnek rendbe Fehér, Arad, Argeș, Bákó, Bihar, Beszterce, Botoşani, Krassó-Szörény, Kolozs, Kovászna, Gorj, Hargita, Hunyad, Máramaros, Szatmár, Vâlcea és Vrancea megyében. 1085 építményről van szó 243 közigazgatási egységben”, tudatta Florin Cîțu miniszterelnök a kormányülést követően az Agerpres jelentése szerint.

Az RMDSZ közleményben jelezte: Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta, Arad és Fehér megyében utakat javítanak ki a kormány által odaítélt finanszírozásból, Beszterce-Naszód, Hunyad, Krassó-Szörény és Máramaros megyében pedig utakat, hidakat, illetve a megrongálódott mezőgazdasági és erdei utakat állítják helyre.

„Bihar megyében, Belényesen 12 kishidat vitt el a víz és két kilométeres szakaszon károsította meg az utat. Vaskohszikláson az út menti árkokat takaríthatják ki, Vaskohmezőn pedig az utat javítják a kormánytámogatásból. Köröstárkányon utat javítanak, Feketekápolnán, Tenkén és Alsólugason pedig hidakat javítanak. Magyarremetén a vízhálózat is károsult az árvizek miatt, a hibásodást kijavítják” – mutatott rá Cseke Attila.

A miniszter továbbá elmondta: Kolozs megyében a tordatúri polgármesteri hivatal épületét tatarozzák az utak és hidak kijavítása mellett, Kovászna megyében pedig a megyei önkormányzat részesül kormánytámogatásban a megyei utak javítására, és helyreállítják a málnási gyógyfürdőt és parkot is.

Szatmár megyében Krasznabélteken és Bogdándon végeznek útjavítást, Nagyszokondon és Alsószoporon pedig a víztisztító és vízellátó rendszert javítják. A kormány által odaítélt összegből a Hargita megyei utakat, hidakat javítják meg, mezőgazdasági utakat állítanak helyre, és a beszakadt folyómedreket igazítják ki.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?