banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Rég látott mennyiségű csapadék hullt csütörtök este Alsóakloson

Csütörtök estétől péntek reggelig 250 l csapadékot mértek négyzetméterenként a Fehér megyei Alsóakloson (Ocoliș) levő hidrometriai állomáson. Az esőzések ebben a községben, és a Kolozs megyei alsójára (Iara) községhez tartozó Felsőakloson (Ocolișel) okoztak a legtöbb kárt a vízügyi igazgatóság szerint, írja a Digi24.ro.

Csütörtök este 5 óra alatt 223 liter csapadékot mértek négyzetméterenként a járavölgyi Alsóakloson, majd reggel további 25 liter csapadék esett négyzetméterenként. A torrenciális eső okozta áradás jelentős anyagi károkat okozott az említett településeken, amint arról a Maszol is beszámolt. Emberi áldozatok nem voltak, összegez a vízügy közleménye.

A Maros és a Fehér megyei vízügyi igazgatóság, illetve az alsóaklosi és felsőaklosi önkéntesek pénteken is tisztították az Aranyos mellékfolyóinak medrét, illetve a környék útjait. A folyók vízszintje már csökkenőben van, azonban szombat reggel 9 óráig továbbra is narancssárga, másodfokú árvízriadó van érvényben az Aranyos felső szakaszára, illetve a középső és az alsó szakasz mellékfolyóira.

A Németországon és Belgiumon végigsöprő ciklon Romániába is eljutott. Több nap kánikula után az ország észak-nyugati részén erős vihar, torrenciális eső, jégeső jelentkezett, több megyében vörös riasztást adtak ki a meteorológusok, Bihar megyében pedig a jégeső miatt a RO-ALERT rendszerben is figyelmeztetést kapott a lakosság.

(Címlapfotó: Fehér megyei ISU)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?