A háromszéki önkormányzatiság harmincéves évfordulóját ünnepelték

Három évtizede, június 17-én alakult Kovászna Megye Tanácsa és ebből az alkalomból ünnepi tanácsülést tartottak Sepsiszentgyörgyön, a megyei könyvtár Gábor Áron termében, az elmúlt évtizedekben megválasztott önkormányzati képviselők részvételével.

A megye lakossági számarányának függvényében változó volt, 31 és 37 között mozgott az önkormányzati képviselők száma és ennyi idő alatt összesen mintegy 200 tagja volt. A megyei könyvtár dísztermében összegyűlt mintegy 120 jelenlegi és egykori tanácstag egyperces csenddel emlékezett meg az elhunyt képviselőtársaikra.

Az önkormányzati munka szolgálat

Demeter János, aki 2000 és 2008 között volt Kovászna Megye Tanácsának elnöke felidézte: büszke arra, hogy Romániában egyedüliként sikerült azt a szimbólumot elfogadtatniuk, ami régen Háromszék vármegye címere volt, ma pedig Kovászna megye címere lehet. „Ez azért fontos, mert legjobban jelképezi a szülőfölddel vagy az otthonunkkal való kapcsolatunkat. Azt, hogy a szülőföld szeretete, ennek a helynek, ennek a közösségnek a feltétlen szeretete és tisztelete nélkül nincs fejlődés, nincs jövő. Az önkormányzati munka nem más, mint szolgálat” – hangsúlyozta a volt önkormányzati elnök.

Fotó: Vargyasi Levente

Derzsi Ákos, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium államtitkár-helyettese szerint Háromszéken az elmúlt tíz évben az élet minden területén láthatóvá vált a fejlődés. Méltatta Kovászna Megye Tanácsának több évre szóló fejlesztési stratégiáját, a Potsa-tervet, amelyből kiderül, Háromszéken arra törekednek, hogy élhető hely legyen, csökkenjen az elvándorlás és mindenki megtalálja a számításait itthon, szülőföldjén.

A jövő másként lesz nehéz

„Az, hogy jó-e a megyében élni, nemcsak azzal mérhető, hogy hány kilométer jó út van, van-e vezetékes víz, hanem leginkább azzal, hogy van-e közös elképzelés a jövőről, van-e összetartás az emberek között" – emelte ki Tamás Sándor, aki 2008 óta vezeti a Kovászna megyei önkormányzatot.   Rámutatott: az emberek nemzetiségtől és pártállástól függetlenül hasonlóképpen vélekednek az alapértékekről. „Fontosnak tartjuk a család biztonságát, a gyermekvállalást. Büszkék vagyunk nemzeti identitásunkra, jelképeinkre. Életcéljaink közös értékeken alapulnak, ugyanazt tartjuk jónak és rossznak. S ha a leglényegesebb ügyekben közös nyelvet beszélünk, akkor egyet tudunk érteni a közösség dolgaiban is” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

A Lilium Quartett koncertje | Fotó: Vargyasi Levente

A háromszéki tanácselnök a jövőben várható változásokról szólva kifejtette: „a 2020 és 2030 közötti évtized a veszélyek, a bizonytalanság, a háború és a válság korszaka. Nekünk erre kell felkészülnünk, ebben a zűrzavaros időszakban kell kijelölnünk a megfelelő irányt: ésszerű rend, stabil egészségügyi rendszer, fejlesztések, szociális érzékenység. Aki tenni akar a közösségért, azokkal – nemzetiségtől és pártállástól függetlenül – együtt haladunk előre”.

Kiállítás a kilencvenes évekről | Fotó: Vargyasi Levente

Az ünnepi esemény végén a korábbi megyei tanácselnök, Demeter János és Tamás Sándor emlékérmét adott a jelenlévőknek és megköszönve azok tevékenységét, akik megyei tanácsosként, alelnökként, elnökként, főjegyzőként, megyemenedzserként tevékenykedtek Háromszék fejlődése érdekében. A rendezvény ünnepi hangulatát a Lilium Quartett koncertje emelte, a könyvtár előterében pedig kisebb kiállítás idézte fel a kilencvenes évek hangulatát. Többek között megtekinthető volt az első tanácselnök, Orbán Árpád íróasztala és táskája, az egykori főjegyző karosszéke, hajdan használt intézményi szárazpecsét, abban az időben használt telefon, számológép, ugyanakkor több kordokumentumba is bele lehetett olvasni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?