Kétnapos rendezvény Kölcsey 225. születésnapján

225 éve született a Himnusz költője. Csütörtökön és pénteken kétnapos rendezvényen emlékeznek meg Szatmárban Kölcsey Ferenc születésének évfordulójáról. Muzsnay Árpád főszervező, az EMKE alelnöke, aki minden augusztus elején Szatmárnémetibe és Sződemeterre, a kis félreeső Tasnád-környéki faluba csalogatja a Kárpát-medence jeles költőit és irodalomtörténészeit, most még a korábbiaknál is jobban kitett magáért.

Az első nap irodalmi tanácskozásra várják Pomogáts Bélát, Ratzky Ritát és Kulin Ferencet Budapestről, Jánosi Istvánt és Csorba Sándort Nyíregyházáról, Szili Katalint Pécsről, Duray Miklóst Pozsonyból, Egyed Emesét és Szabó Zsoltot Kolozsvárról, Cs.Varga Istvánt Egerből, s a lista messze nem teljes.

Péntek délelőtt a nagykárolyi Károlyi  kastélyban folytatják a tanácskozást, kora délután indulnak a zarándokok Sződemeterre, s bár a távolság alig több mint 30 kilométer, a várható hőségre való tekintettel a szervezők négy helyen is frissítő hideg vízzel fogadják a vendégeket. A szülőfaluban tartandó ünnepség ezúttal is a település központjában álló kis református templom kertjében lesz, ahol pár éve a költő egészalakos szobra áll.

A tervek szerint Muzsnay Árpád, Pakulár István  református lelkész, valamint Gheorghe Marian polgármester üdvözli a sokadalmat, majd Adrian Stef, a Szatmár megyei tanács elnöke és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke mond köszöntőt, ünnepi szónok Szentmártoni János, a Magyar  Írószövetség elnöke lesz.

Himnuszt Varga Sándor szatmári színész szavalja el, s külön koncertet ad a mátészalkai aranyfokozatú népdalkör.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?