Korszerű utat kap Kölcsey szülőfaluja

Ha minden jól megy, még a nyár közepén, de a jövő évtől mindenképpen korszerű úton lehet megközelíteni az érmelléki és a szilágysági részek találkozásánál lévő Sződemetert, Kölcsey Ferenc szülőfaluját. Ugyanis Szatmár megye több más fontos infrastrukturális munkálatainak finanszírozása mellett az idei helyi fejlesztések országos programja keretében milliós nagyságú összeget utaltak ki az Érkörös–Sződemeter útszakasz teljes modernizálására - jelentették be a hét elején a megyei tanácsnál.

A hír nemcsak a régió magyar lakosai számára fontos és örvendetes, hiszen a világtól elzárt kis településre évről-évre ezrek szoktak elzarándokolni az egész Kárpát-medencéből. Annak, hogy még többen tisztelegjenek a Himnusz költője előtt, a rendszerváltás óta csupán az ide vezető út állapota volt az akadálya. Nem mintha nem javítgatták, toldották-foldották, portalanították volna az említett öt-hat kilométeres útszakaszt, de alapos felújításra mindez ideig nem jutott pénz és szándék.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a költő születésnapjához kapcsolódó augusztusi ünnepségek főszervezője, Muzsnay Árpád indítványára Sződemetert pár éve felvették a nemzeti emlékhelyek lajstromára. Az alig pár száz lakosú településen ma már mindössze 40-50 magyar él, ám a költőre emlékezők nem csak a kis református templomot, de templomkertet is rendszerint megtöltik. Egyébként a helyi hagyomány azt tartja, hogy Kölcsey a Himnuszt is Sződemeteren írta, egészen pontosan a falu alatti Bogdán-érten, egy árnyas fűzfa alatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?