banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Újraalakulásának 30 éves évfordulóját ünnepelte a Szilágy Megyei Tanács

Újraalakulásának 30. évfordulója alkalmából háromnapos Nyílt napokat szervezett Szilágy Megye Tanácsa a hétvégén. Csütörtökön több százan lépték át a megyei tanács küszöbét, ahol a alárendelt intézmények különböző programokkal várták az érdeklődőket.

A Ioniță Scipione Bădescu Megyei Könyvtár könyvstandokkal, olvasóműhellyel, általános műveltségi játékokkal, a megye kulturális örökségéről szóló információkkal, fotósarokkal hívta fel a fiatalok, kis- és nagyiskolások figyelmét. A Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum interaktív élményt kínált, a közönség római kori harci felszerelések másolatait tekinthette meg, és virtuális valóságtúrán vehetett részt.

Az ünnepség szombat délután jubileumi gálával zárult, amelyen országos, megyei és helyi elöljárók, intézmények vezetői, tantárgyversenyeken kitűnő eredményt elért diákok voltak jelen.

Cseke Attila fejlesztési miniszter is köszöntőt mondott | Fotó: Kulcsár Mária

Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter a Maszolnak elmondta, Szilágy megye jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedekben, a Szilágyságnak megvannak a specifikumai, és mivel egy municípiuma, megyeszékhelye van, rurális környezete arányaiban nagyobb, mint más megyékben. Ennek megvan a maga jelentős előnye, mert a globalizált világban a hagyomány lényegesebben megmarad a rurális, falusi környezetben, ami itt látható is, mind a magyar, mind a román közösség körében.

„Azt gondolom, ez az a megye, ahol a két közösség mindegyike a legjobbat akarta kihozni magából, ezt fogja tenni a továbbiakban is, ezért a megyében látványos a fejlődés. Ebben a 30 évben a két közösség között jó volt az együttműködés, ami kézzelfogható eredményeket hozott. Az RMDSZ mint a magyar közösség érdekképviselete tette a feladatát, országos forrásokból jelentős mértékben fejlesztette a megyét, illetve a megfelelő román politikai partner is mindent megtett azért, hogy a térség előrehaladjon” – fogalmazta meg a miniszter hozzátéve, a megyei önkormányzatnak nagy szerepe van a fejlődésben, hiszen a kicsi közösségeket össze kellett fogniuk, ami a megyei önkormányzat egyik legnagyobb kihívása volt. Ezt eredményesen véghezvitte, és ebben a magyar közösség képviselete is jelentős mértékben hozzájárult.

Fotó: Kulcsár Mária

Seres Dénes parlamenti képviselő nemcsak az elmúlt 30 évre, hanem Szilágy megye létrejöttének idejére, 1968-ra is reflektált, amikor az első középiskolai éveit kezdte. „Akkor lettem zilahi, amikor Zilah megyeszékhely lett, és megalakult Szilágy megye. Előbb középiskolásként kísértem végig Zilah átalakulását, építését, fejlődését, majd megyei tanácsi alkalmazottként 1980-tól 1992-ig, amikor megalakult az első demokratikus Szilágy Megyei Tanács” – emlékezett vissza.

Mint mondta, az elmúlt 30 évből vannak szép, de kellemetlen emlékei is. Az első csalódás a megyei tanács megalakulásakor, a választások után, 1992-ben érte a szervezetet. Egyezséget kötöttek az akkori PDSR-vel, hogy az elnök és az egyik alelnök az ő jelöltjük lesz, az RMDSZ-é pedig a másik alelnök. Ez viszont nem következett be, de megígérték az akkori elnöknek, hogy csak idő kérdése, és „visszaadják a kölcsönt”, és az első mandátum lejárta után nem is lett Szilágy megyében PSD-s megyetanácselnök 1996-tól 2004-ig.

„1996-tól már ott volt az RMDSZ a megyeháza vezetőségében, mindig volt alelnökünk. Bár nehéz volt az első mandátum, mert akkor történtek a nagy átalakulások, de mindig helyt álltunk. Amikor elnyertük az uniós tagságot, elindult a látványos fejlődés, uniós és országos támogatásokra pályáztunk, és mindvégig arra törekedtünk, hogy Szilágy megyét felemeljük, a közösségeinkre odafigyeljünk. Nagy utat tettünk meg, hiszen ha megnézzük az egykori Zilaht vagy más helyi közösséget, és összehasonlítjuk a mostanival, azt látjuk, nagy előrelépést tettünk. A jövőre nézve civilizált európai életmódot szeretnénk biztosítani a közösségeinknek. Nem szeretném, hogy Szilágy megye beolvadjon egy nagy régióba, hiszen megvan, megnyerte az identitását, külön kis régiót képez Románia területén, az emberek jól érzik itt magukat, és megyénk fejlődését folytatnunk kell a továbbiakban is” – hangsúlyozta a képviselő.

Fotó: Kulcsár Mária

Szilágyi Róbert-István hat éve a megyei tanács egyik alelnöke, a jelenlegi vezetőkkel arra törekednek, hogy a gazdaság fejlődjön. Nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális fejlesztésekre, az utaktól kezdve a kórházig és a szociális szféráig, az elkövetkező időszakban ipari parkot hoznak létre, hogy a megye fejlődjön, munkahelyeket teremtsenek, a fiatalok itthon maradjanak, illetve visszatérjenek.

„Azon is dolgozunk, hogy a Szilágyság nevét visszahelyezzük a térképre, hiszen megyénknek jellegzetes hagyománya, kultúrája, történelme van, itt olyan személyiségek születtek és vezették ezt a társadalmat Wesselényitől kezdve Szikszai Lajosig, akik nagyban hozzájárultak a város és a megye új arculatának kiépítéséhez. A mi feladatunk a megyét méltó szintre emelni, ahol mások is felnéznek rá, hiszen itt a közösségek harmóniában, békében és jó együttműködésben élnek együtt. Határozottan kijelenthetjük, hogy nemzeti, sőt európai szinten is példát mutathatunk a többség és a kisebbség közötti jó együttélés terén” – emelte ki az alelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?