Ünnepi ülést tartott a parlament az EU-csatlakozás jubileuma alkalmából

A parlament két háza együttes ünnepi ülést tartott szerdán abból az alkalomból, hogy Románia 15 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz.

Jubileumi ülés | Fotó: AgerpresRománia 2007. január 1-jén lett az EU tagja. A parlamenti ülés fő vendége Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter volt, aki a beszédében kifejtette: az EU jelenlegi egyik legnagyobb kihívása, hogy ismét stabil és kiszámítható viszonyt alakítson ki Oroszországgal. A francia diplomácia vezetője szerint pár éve, de főként most, világossá vált, hogy Oroszország „egyensúlytalanságot okozó hatalomként” kezdett viselkedni.

A francia diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszországnak tudatában kell lennie, hogy milyen csapást mérne saját magára, ha ismét megtámadná Ukrajnát, mert az európaiak ezt nem fogadják el. „Komoly büntetéseket készítettünk elő Oroszország ellen, amelyeket habozás nélkül elfogadunk, ha szükségesek” – mondta a külügyminiszter.

Le Drian hozzátette: büszkeséget jelent Franciaországnak, hogy hozzájárulhatott Románia EU-csatlakozásához, és arról biztosította Bukarestet, hogy európai szövetségesként és partnerként most is mellette áll, amikor az EU keleti határánál a biztonsági helyzet romlik.Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter | Fotó: Agerpres

Nicolae Ciucă miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy Bukarest 15 évvel az uniós csatlakozás után is elkötelezett az EU mellett, és úgy vélte, hogy ez a tagság Románia minden lakosának hasznos volt. Rámutatott: Romániának megvan a lehetősége arra, hogy behozza a lemaradást az infrastruktúra fejlesztésében, hogy minőségi szolgáltatásokat biztosítson állampolgárainak az oktatásban és az egészségügyben, de a digitalizálás terén is fontos lépéseket tehet. A miniszterelnök szerint Románia biztonságát az EU- és a NATO-tagsága szavatolja, és megerősítette, hogy Bukarest továbbra is a jogállamiság útját követi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Florin Cîțu, a szenátus elnöke azt emelte ki, hogy az EU-tagság jólétet, szabadságot hozott a románoknak és bírálta azokat a politikusokat, akik saját kudarcaikért az EU-t teszik felelőssé. Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke azt hangsúlyozta, hogy Romániának olyan új politikai megállapodásra van szüksége a pártok között, amely új lendületet adhatna az országnak az Unión belül.

Kapcsolódók

Kimaradt?