A helyszínen és online is megemlékeznek a temesvári forradalom kitörésének 31. évfordulójáról

Megemlékezéssel, online konferenciával és könyvbemutatókkal emlékeznek az 1989es temesvári forradalom kitörésének 31. évfordulójára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (PEMC) és a Temesvár Társaság szervezésében a jövő héten.

A szervezők közleménye szerint a pandémiás körülményekhez és korlátozásokhoz igazítva tartják meg a rendezvényeket kommunistaellenes népfelkelés és rendszerváltó forradalom kitörésének eredeti helyszínén. A temesvári Mária téri református templomban (Timotei Cipariu u. 1. sz.) december 15-én, kedden egy rövid beltéri megemlékezést, egy nemzetközi online konferenciát, két könyvbemutatót, végül pedig kültéri koszorúzást rendeznek a hagyományoknak megfelelően.

A megnyitót 14 órakor tartja Tőkés László volt temesvári lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, az EMNT elnöke. Az európai antikommunista forradalmak emlékezete címmel Lukasz Kaminski, a PEMC elnöke (online), A temesvári forradalom emlékezete címmel pedig Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke szólal fel.

14.30-tól Szilágyi Zsolt moderálja a Kisebbségek elnyomása a diktatúrában című online konferenciát, amelyhez neves honi és külhoni szakértők szólnak hozzá. 16 órakor kezdődik a könyvbemutató. Tőkés László Kiútkeresés a hazugság világából című friss kötetéről Zalatnay István (Magyarország) és Hermán M. János (Hollandia) teológiai doktorok beszélnek. Florian Mihalcea a Sǎ nu uitǎm című reprezentatív PEMC-kiadványt mutatja be, ennek magyar nyelvű változata a 30. évfordulóra jelent meg tavaly.

A zárszót követően 17 órakor szűk körben helyezik el a megemlékezés koszorúit a templom falán lévő emléktábláknál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?