Különleges ünnep lesz Csíkszentdomokoson Márton Áron születésének 125. évfordulója

Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján, augusztus 28-án ünnepi megemlékezést tartanak szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. A Márton Áron Múzeum által megszervezett tizedik, augusztus végi, születésnapi megemlékezés, ugyanakkor a kiemelt évforduló kapcsán egyházmegyei szintű zarándoknap is lesz – adta hírül közleményében a kulturális intézmény.

A korábbi évek augusztusi ünnepségeit népes konferenciák, ifjúsági programok, könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, filmvetítések kísérték, az idei esemény különlegessége, hogy a délelőtt 10 órától tartott szentmise egyben a 2020 decemberében elkezdődött kilenc hónapos imakilencedek záró rendezvénye is. Ugyanakkor az idei megemlékezést mintegy 50 gyermek és 12 pedagógus részvételével augusztus 25. és 28. között zajló tábor előzi meg Csíkszentdomokoson.

A jövő szombati ünnepi program szentmisével kezdődik a csíkszentdomokosi római katolikus templomban délelőtt 10 órától. Szentbeszédet mond Exc. Kovács Gergely érsek. Majd 11 órától Msgr. Marton József Márton Áron és Csíkszentdomokos címmel tart előadást, amelyben a püspök szülőfalujához való sokrétű kötődését mutatja be.

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum | Fotók: Márton Áron Múzeum/Facebook

Délben hivatalosan is megnyitják és megáldják a Márton Áron Látogató- és Zarándokközpontot, amely kétharmad részben a magyar kormány, egyharmad részben a Csíkszentdomokosi Közbirtokosság támogatásával épült meg Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeummal szemközti egyházi telken. A központ elsődleges célja, hogy az ide látogató zarándokokat és turistákat kiszolgálja, információkkal lássa el, civilizált pihenőhelyet biztosítson számukra, emellett a Márton Áron Múzeum programjainak, időszakos kiállításainak ideális helyszíne is legyen. Ugyanakkor az épület a helyi közösség, helyi civil egyesületek, délutáni iskolán kívüli tevékenységek, szabadidős programok számára is praktikus, kényelmes, méltó otthon lesz.

A nyitóünnepséget követően bemutatják Az erdélyi püspökök székesegyháza című könyvet, amely a Márton Áron püspök hagyatékában „rejtőzködő” kézírásos könyv fakszimile és forráskiadása, szerkesztette: Bernád Rita, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltárának fő levéltárosa. „Márton Áron a 20. század meghatározó személyisége volt, ezért is örvendetes, hogy historiográfiája az elmúlt tíz évben jelentős mértékben gyarapodott” – jegyzik meg közleményükben a szervezők.  

A eseménysorozat záróakkordjaként 13 órától „Hazavisznek most az emlékezés szárnyai...” címmel Márton Áron életének fontos helyszíneit, épületeit ábrázoló, gyermekek által készített makettek kiállítását tekinthetik meg a résztvevők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?