Megvan Maros megye fejlesztési stratégiája

Elfogadták Maros megye fejlesztési stratégiáját és jóváhagyták a mikházi régészeti park fejlesztésére vonatkozó terv benyújtását – tájékoztatott közleményében a Maros Megyei Tanács.

Az önkormányzati testület keddi ülésén elfogadta Maros Megye Fejlesztési Tervét, amelyben a 2021–2027 közötti időszakra négy nagy stratégiai területet jelöltek meg: zöld megye, digitalizált és innovatív megye, fejlett infrastruktúrával és szolgáltatásokkal rendelkező megye, gazdaságilag fejlett megye.

A 30 napig közvitán lévő dokumentum szolgál kiindulópontként Maros megye általános fejlesztését illetően, kijelöli azokat az irányokat, amelyekhez a következő időszakra tervezett beruházásoknak illeszkedniük kell, valamint meghatározza a megye közép és hosszú távú célkitűzéseit.Fotó: Maros Megyei Tanács/Facebook

A közleményben arról is tájékoztatnak, hogy jóváhagyták továbbá a Maros Megyei Múzeumhoz tartozó Mikházi Római Régészeti Park fejlesztésére vonatkozó terv benyújtását az Országos Helyreállítási és Reziliencia Alaphoz.  A 2,1 millió euró értékű projekt révén egy látogatóközpont és egy kutatóközpont épül a mikházi régészeti parkban.

Mint részletezik, ezek két újjáépített, hagyományos népi csűrben kapnak majd helyet. A két leendő központ mögött került felszínre a római kori erődítmény északkeleti tornya, amelyet egy fából készült rekonstrukció jelöl majd, és a védőfal vonala is látható lesz. A torony kiállítótérként szolgál majd.

Ugyancsak a keddi tanácsülésen fogadták el Balavásár, Marossárpatak, Gernyeszeg és Mezőmadaras község csatlakozását Marosvásárhely metropoliszövezetéhez – zárul a közlemény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?