Közvitára bocsátják Csíkszereda városfejlesztési stratégiáját

Társadalmi konzultációra bocsátják Csíkszereda Integrált Városfejlesztési Stratégiáját (IVS) és Fenntartható Mobilitási Tervét. A 2021–2030-as időszakra vonatkozó dokumentumok kidolgozásának utolsó fázisában június 10-ig várják a lakosság, az intézmények, a szervezetek részéről érkező észrevételeket és javaslatokat.

Június 10-éig várják a javaslatokat, észrevételeket Csíkszereda Integrált Városfejlesztési Stratégiájával és Fenntartható Mobilitási Tervével kapcsolatosan – jelentette be a témában tartott pénteki sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester

„Az elmúlt hónapokban intenzív munka zajlott a városházán a szakmai partnerekkel együtt annak érdekében, hogy a jelenleg még érvényben lévőt felfrissítve olyan stratégiai tervezet szülessen, amely 2030-ig határozza meg prioritásainkat a fejlesztéspolitikában. Több mint 150 projektet tudtunk azonosítani, amelyek fontosak a város szempontjából, és amelyek hozzájárulnak az életminőség, a közösségi kohézió, a versenyképesség növeléséhez” – mondta el a városvezető. Mint hozzáfűzte, a fejlesztési stratégiák elkészítésének fontos eleme volt a lakossági vélemények összegyűjtése.

Fotó: Gábos Albin

A tervek véglegesítését, majd az önkormányzati testület és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség elé terjesztését megelőzően azonban fontos, hogy a lakosság, a közösségi szervezetek, intézmények részéről érkező javaslatok is beépüljenek a stratégiába – tette hozzá a polgármester.

Biró Zoltán, a stratégiát kidolgozó munkacsoport koordinátora annak tartalmáról elmondta: a dokumentumot a szakmai szempontból kötelező fejezetek, illetve a helyi fejlesztési javaslatokat tartalmazó fejezet alkotja. Az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztését tartalmazó Életminőség és társadalmi jólét program mellett a gazdasági fejlesztéseket, az okos városhoz kapcsolódó megvalósításokat tömörítő Versenyképesség és okos város program is fontos helyet foglal el, akárcsak a Zöld Csíkszereda program, amely a környezetvédelemre, a helyi környezeti értékekre alapozó fejlesztésekre és az energiahatékonyságra fókuszál.

A Társadalmi felzárkózás program pedig a szociális szolgáltatásokra és fejlesztésekre épül. A helyi és térségi mobilitással kapcsolatos fejlesztési javaslatokat az ötödik, míg a térségi fejlesztésekkel kapcsolatos javaslatokat a hatodik programcsomag tartalmazza. Hangsúlyozta, hogy ezen intézkedések és programok részletes kidolgozását a Csíkszereda Fenntartható Városi Mobilitási Terve, valamint a rövidesen elkészülő, a térség metropoliszövezetére vonatkozó fejlesztési dokumentum tartalmazza majd.

Csíkszereda Integrált Városfejlesztési Stratégiája és Fenntartható Mobilitási Terve elérhető a város honlapján, a www.szereda.ro oldalon magyar és román nyelven. Az előterjesztett javaslatcsomaggal kapcsolatos észrevételeket június 10-ig lehet benyújtani e-mailben a varoshaza@szereda.ro vagy a birozoltan@szereda.ro címekre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?