Az önkormányzatok beruházásainak megsegítéséről dönt a kormány

Csütörtöki ülésén elfogadja a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amellyel 1,77 milliárd lejt különít el az építőanyagárak növekedésének kompenzálására.

A kormányülés elején Nicolae Ciucă miniszterelnök emlékeztetett, hogy a koalíció vezetői hétfő este ismertették a Támogatás Romániának elnevezésű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot. Ennek részeként fogadja el a kabinet azt a sürgősségi rendeletet is, amellyel 1,77 milliárd lejt különít el az építőanyagárak és a munkaerőköltségek növekedésének kompenzálására – írta meg az Agerpres.

A kormányfő hangsúlyozta, összesen 5,2 milliárd lejt szánnak idén erre a célra, a különbözetet uniós alapokból biztosítják majd. 

Illusztráció: Kolozs megyei tanács

„Támogatjuk a hatóságokat a felvállalt projektek befejezésében. Nagy szükség van arra, hogy ez az ágazat működőképes maradjon, mivel az országos helyreállítási tervben is számos olyan projekt szerepel, amelyek megvalósításra várnak” – fogalmazott Nicolae Ciucă.

Mint ismert, az intézkedéscsomagot Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős miniszter dolgozta ki még tavaly ősszel. Ezzel hosszú távon próbálják rendezi az építőipari nyersanyagár-emelkedés által okozott országos problémát.

A támogatási rendszer bevezetése nélkül számos közberuházás maradhat félbe. Az építőipar válsága leginkább a helyi önkormányzatokat érinti, veszélybe kerültek ugyanis olyan munkálatok, amelyeket főleg közpénzből finanszíroznak, mivel a tervezéskor és a kivitelezési szerződések megkötésekor még – a piac akkori árainak megfelelően – jóval alacsonyabb árakkal számoltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?