Teljes a zűrzavar a Fotovoltaikus Zöld Ház program körül

Nem lehet tudni, hogy mikor indul, annyi biztos csak, hogy az év második felében.

Mégsem indul júniusban az idei Fotovoltaikus Zöld Ház program, közölte a Környezetvédelmi Alap (AFM) az economica.net gazdasági hírportál érdeklődésére. „…a magánszemélyek feliratkozása a Fotovoltaikus Zöld Ház programba 2022 második felében kezdődhet” – olvasható az AFM válaszában.Fejenként 20 ezer lej a támogatás maximális értéke | Fotó: Pixabay

Biztosra vehető, hogy erre nem júliusban kerül majd sor, mivel sok még a tennivaló a program körül. Jelenleg a lebonyolítás módszertanának módosításán dolgozik az AFM, amit utána közvitára bocsátanak majd.

Ez a fejlemény eléggé meglepő, mivel néhány nappal korábban Laurențiu-Adrian Neculaescu, az intézmény vezetője azt nyilatkozta, hogy júniusban indul az idei program.

Az AFM tájékoztatásából az is kiderül, hogy a 2019-es programra eddig 222,4 millió lejt fizettek ki. Mostanáig 11 167 kifizetésre került sor, a program 1001 kedvezményezettje azonban még mindig vár a pénzére. A tavaly decemberi kiírás alkalmával 44 389 finanszírozási igénylés érkezett, ezeknek még el sem kezdődött a kiértékelése.

Az idei Fotovoltaikus Zöld Ház program keretében az igénylők maximum 20 ezer lej támogatást kaphatnak napelemek vásárlására és felszerelésére. Elszigetelt ingatlanak esetében a támogatás maximális értéke 25 ezer lej. Az igénylőknek legalább 10 százalék önrésszel kell rendelkezniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?