Napelemparkot épít a legnagyobb erdélyi pincészet

A 430 ezer eurós beruházásnak jövőre kell elkészülnie.

A napenergia felhasználásba fektet be a legnagyobb romániai bortermelő. A Cramele Recaș az E.ON energetikai nagyvállalattal közösen hoz létre egy napelemparkot Temesrékason. A beruházás értéke 430 ezer euró.

„Ennek a naperőműnek a megépítése egy újabb lépést jelent a fenntarthatóságon alapuló fejlődés irányába, a széndioxid kibocsátás csökkentésén és a pincészetben folyó tevékenység hatékonyságának növelésén keresztül” – nyilatkozta Ioan Georgiu, a bánsági cég vezérigazgatója.

Az erőmű 1 680 napelemből fog állni, a teljes felülete 4 ezer négyzetméter lesz. A napelemeket a pincészet épületeinek a tetején helyeik el. Az objektum, mely a pincészet energiaigényének 20 százalékát hivatott fedezni, jövőre kell elkészülnie.

Az utóbbi években egyre több cég próbálja meg az energiaigényét, legalább részben, a napenergia felhasználásával fedezni. Egyedül az E.ON 55 naperőművet épített ki az országban 2018 óta, 41 cég részére, mintegy 40 ezer napelem felhasználásával.

A temesrékasi székhelyű Cramele Recaș a legnagyobb romániai borászat. Bár az ágazat eléggé megszenvedte a tavalyi évet, a bánsági pincészet minimális mértékben növelni tudta a bevételeit, 201 millió lejre, míg a nyeresége 46 milliót tett ki.

(A nyitókép illusztráció: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?