Parkolótetőként is szolgáló napelem parkot épít a nagyváradi önkormányzat

A beruházás 2 millió euróba kerül, aminek a 85 százalékát a Norvég Alapból fedezik.

Napelem parkot fog építeni a nagyváradi önkormányzat. A létesítmény a külvárosban, az épülő új sportcsarnok közvetlen közelében lesz. „Az erőmű fedelet fog képezni a parkolóban elhelyezett autók felett, védve őket a naptól, esőtől, havazástól” – olvasható a Florin Birta polgármester által kiadott közleményben.

A létesítmény 1 580 napelemből fog állni. Ezek tejes beépített teljesítménye 0,85 MW lesz. Ezt a közelben található termálvizes erőmű fogja felhasználni. Ennek a fogyasztása 1,1 MW, a fennmaradó 0,25 MW áramot az országos hálózatból kapja majd. A termálvizes erőmű fogja biztosítani a sportcsarnok fűtését.

A beruházás értéke meghaladja a 2 millió eurót. Ennek a legnagyobb részét, kb. 1,7 millió eurót, a Norvég Alapból fedezik, a különbözetet a helyi költségvetésből biztosítják. A Norvég Alap az uniós alapokhoz hasonlóan működik, pályázati alapon lehet pénzt lehívni belőle. Az alapot Norvégia finanszírozza, a kedvezményezettjei közé pedig az EU-hoz tartozó egykori szocialista államok, illetve Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus és Málta.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?