Új járóbeteg-rendelőt építenek a megyei kórház mellé Nagyváradon

Európai uniós és saját forrásokból építené fel a váradi önkormányzat az új járóbeteg-rendelőt a klinikai sürgősségi kórház mellett.

A kórház épületének nyugati és északi oldalán építkezne az önkormányzat, és a rendelő mellett (mely a jelenlegi autós bejárat, zöldövezet és parkoló egy részét foglalná el), egy új parkolót is építenének.

Szükség van az új járóbeteg-rendelőre, mert a jelenlegi nem nyújt optimális körülményeket a pácienseknek – állította Florin Birta nagyváradi polgármester, aki szerint az adminisztratív részlegnek is megfelelő terekben kell működnie. Az új parkolót a föld felett tervezik, ezt egy aluljáró köti majd össze az új rendelővel. A polgármester szerint miután ezek is elkészülnek, illetve végeznek a kórház épületének hőszigetelésével, európai körülmények várják majd a pácienseket.

A kórház bővítését a Regionális Operatív Progam (2014–2020-as költségvetési időszak) révén finanszírozzák, a beruházás értéke áfával valamivel több, mint 57 millió lej, a kivitelezés határideje 18 hónap. Az ötszintesre (alagsor, földszint és három emelet) tervezett épület 5,4 ezer négyzetméternyi alapterületű, haszon felülete 30,2 ezer nm lesz.

Az alagsorban kapnánk helyett többek között a páciensek és a dolgozók öltözői, rendelők, a fertőző- és tüdőgyógyászati osztályra külön bejárat vezetne. A földszinten további rendelők (például ortopédiai, belgyógyászati urológiai, plasztikai sebészeti és sebészeti stb.) lennének, illetve itt alakítanák ki az átjárást a kórház épületébe. Az első emeletet a földszinthez hasonlóan rendeznék be, de itt kapna helyet például a statisztikai osztály, valamint a belgyógyászati, szemészeti, onkológiai, allergológiai, orr-fül-gégészeti stb. szakrendelők.Az új poliklinika látványterve | Forrás: a nagyváradi önkormányzat sajtószolgálata

A második emeleten az adminisztráció kap helyet, míg a harmadikon egy intenzív osztályt is kialakítanak, és ide tervezik például a készletraktárat is.

Adminisztratív kórházösszevonás

A váradi önkormányzat tervei között egyébként szerepel a megyei és a dr. Gavril Curteanu-kórház összevonása, és egy új, korszerű járványkórház építését is tervezik.

Ami a két kórház adminisztratív egyesítését illeti, a városvezetés kérni fogja egy kormányhatározat kiadását, amellyel megszüntetik a dr. Gavril Curteanu Városi Kórházat mint önálló intézményt, s ez a jövőben saját jogi személyiség nélküli részlege lesz a Nagyváradi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórháznak.

Miután elfogadják majd a kormányhatározatot, a hatóságoknak 30 napjuk lesz az új kórház szervezeti egységeinek a kialakítására. Bár eredetileg szeptember elsejétől működött volna az összevont kórház, a bürokratikus lépések miatt ez év végére, legkésőbb jövő januárra történhet meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?