Több mint 128 millió euróból Nagyvárad építené fel az ország legmodernebb járványkórházát

Az ország legmodernebb járványkórházát építtetné fel a nagyváradi önkormányzat, amely pályázati pénzből fedezné a beruházás mintegy 128 millió eurós értékét. A tervezett létesítményben alapesetben 249, szükség esetén pedig 326 hely állna rendelkezésre. A helyi önkormányzat már jövőre megkezdené az építkezést, hogy 2025-re be is fejezze.

Ha elkészül, Nagyváradon lesz az ország legmodernebb járvány- és tüdőkórháza – jelentette be Florin Birta polgármester egy múlt heti sajtótájékoztatón. A helyi tanács egyébként már el is fogadta a tervezett létesítmény megvalósíthatósági tanulmányát és a műszaki-gazdasági mutatókat, hogy leadhassák a pályázatot a kórházépítés finanszírozására a 2021–2027-es EU-s költségvetési ciklusban.

Az új járványkórház látványterve | Fotók: polgármesteri hivatal

Mint ismert, a nagyváradi Vitéz (ma Decebal) és a Bezerédy Imre (Vlădeasa) utca sarkán egy modern járványkórházat építtetne a helyi önkormányzat azon a területen, amit még novemberben kapott meg a Bihar Megyei Tanácstól erre a célra. A polgármester emlékeztetett, hogy Nagyváradon jelenleg három épületben működik a járványkórház és a tüdőszanatórium, és valamennyi esetében indokolt a részlegek átköltöztetése egy modern, a kor elvárásainak megfelelő épületbe. Mindemellett a járványtani részleg a jelenlegi helyzetben túl kicsi, nem tudja kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

A 21. századi követelményeknek megfelelő új kórház megépítésével a városban szétszórva működő osztályokat egy helyre telepítik. Florin Birta szerint ugyanakkor ez a beruházás szimbolizálja a jó együttműködést a Bihar megyei és a nagyváradi helyi önkormányzat között: a város ugyanis eldöntötte, hogy megépítteti a kórházat, a megyei önkormányzat pedig rendelkezésére bocsátotta az ehhez szükséges területet a megyeszékhely egyik legkönnyebben megközelíthető részében.

Gheorghe Carp nemzeti liberális párti szenátor, a Bihar megyei kórház korábbi orvos-igazgatója Florin Birta mellett elmondta, a leendő kórház négy emeletes lesz, amelyben 218 ágy áll majd rendelkezésre a hosszabb kezelésekre, de ezeknek a száma bővíthető 295-re. További húsz ágy áll majd rendelkezésére azoknak, akiket csak egy napra utalnak be, és 11 hely lesz kialakítva az intenzív terápiás részlegen. A volt kórházigazgató elmondása szerint szükség esetén összesen akár 326-ra is bővíthető az ágyak száma.

Az új kórházban kétágyas szobákat alakítanak ki, amelyekben a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében negatív nyomás is biztosítható. Helyet kap majd itt egy sürgősségi részleg, egy elkülönítő, járóbeteg-rendelőintézet külön kezelőhelyiségekkel és egy műtő is.

A leendő nagyváradi járványkórház alagsorában 175 férőhelyes parkolót alakítanak ki, amelyből hatot fenntartanak a mozgássérülteknek, de egészen pontosan 139 kerékpártartót is felszerelnek, tudatta a városháza sajtóközleménye.

A tervezett járvány- és tüdőkórház egy 25 ezer négyzetméteres telken fekszik majd. Az épület alapterülete 10 516 négyzetméter, a négy szinten pedig összesen 40 334 négyzetméter hasznos terület áll majd rendelkezésre. A beruházás tervezett költsége meghaladja a 128 millió eurót.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?