banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Hegyközszentmiklóst a vidék termálközpontjává változtatta a református egyház

Kőolajat kerestek és termálvizet találtak a hatvanas évek végén Hegyközszentmiklóson, ahol a forrást kihasználva az emberek megépítették a település strandját, amely éppen félszáz éve nyitotta meg kapuit. A rendszerváltást követően közös döntés alapján a fürdő a református egyházközséghez került és az utóbbi tíz esztendőben gyökeres változáson esett át: befedték a medencét, szálláshelyek és étterem is épült az egyre szélesebb körben kedvelt üdülőhelyen.

Május 1-jén lesz éppen ötven esztendeje annak, hogy 1971-ben megnyitották a termálvizes fürdőt a Bihar megyei Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklóson. A rendkívül jó minőségű vízre akkor bukkantak rá, amikor a hatvanas évek végén kőolaj után kutattak a környéken, de a furatokból „fekete arany” helyett „csak” forró víz tört fel.

Sok helyen ezeket a forrásokat elfojtották, lezárták, de a szentmiklósi termelőszövetkezet akkori vezetősége úgy döntött, megpróbálja hasznosítani a feltört vizet. Ezért alakult úgy, hogy a helyiek kalákában ásták ki a medence gödrét, és építették fel mellé az egyszintes kis épületet, amelyben az öltözők kaptak helyet.

Elindulás nehézségekkel

A szentmiklósi termálstrand mind a helybéliek, mind a környékbeliek által kedvelt fürdőhellyé vált. Bár évtizedekig nem történt szinte semmilyen fejlesztés, a jó minőségű termálvíz híre messzire eljutott és Bihar megye más szegleteiből, sőt még azon túlról is érkeztek a fürdőzni, de inkább a gyógyulni vágyók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A strand története azért is érdekes, mert a termelőszövetkezet felbomlásakor, 1992-ben a felszámoló bizottság nem adta el, vagy nem a székelyhídi önkormányzatnak adta át a működő fürdőt, hanem a helyi református egyházközség kezelésébe és tulajdonába rendelte – elevenítette fel a rendszerváltás utáni időszak fontos történését Árus Csongor László református tiszteletes. Ő maga 2008 novembere óta szolgál a gyülekezetben, és a szentmiklósi lelkészi szolgálatra való meghívásakor azt is feladatba kapta, hogy menedzselje és fejlessze az egyházi termálfürdőt, hogy legyen étkezési, illetve szállásolási lehetőség is itt.

A szerző felvételei

Az eltelt bő egy évtizedben gyökeres változáson ment át a strand. Mindazok, akik követik a létesítmény Facebook-oldalát, folyamatos tájékoztatást kaphattak az egymást követő beruházásokról.

„Mivel még hideg vize sem volt a fürdőnek, csak egy kis ásott kút volt az udvar sarkában, ami még ivóvíznek volt elegendő nyaranta, ezért egy mélyfúrású kút elkészítésével kezdtük, azóta már van ivóvíz minőségű hideg víz a zuhanyzókban, fürdőszobákban, konyhán is egyaránt” – magyarázta a kezdeteket a lelkipásztor, aki a Maszol kérdésére elevenítette fel, közös akarattal és kitartással mit sikerült eddig elérniük.

Miután megoldódott a hideg víz problémája, a medence mellé évtizedekkel korábban felépített egyszintes épület tetejére hat vendégszobát alakítottak ki, majd pedig egy büfét építettek, hogy ne csak italokat és csomagolt édességet, hanem helyben főtt vagy sült friss élelmiszert is kínálhassanak a vendégeknek. A termálvizes medencét 2013-ban fedték be, így már télen is használható lett a fürdő, ekkortól egész évben nyitva vannak és várják a fürdőzőket.

Megvalósult a régi álom

„Régi álmunk valósult meg 2019-ben, amikor elkezdhettük a panzió építését. Ezeket mind-mind saját alapból hoztuk létre, mivelhogy az egyházközség gazdasági tevékenységre nem pályázhat, ezért mindent önerőből, saját bevételeinkből tudtuk elvégezni. 2020. december 6-án nyitottuk meg a panziót, amelyben száz férőhelyes étterem és négy összkomfortos vendégszoba található. A panziót idén bővítettük egy szintén száz, száztíz férőhelyes terasszal” – magyarázta Árus Csongor László.

Hangsúlyozta, hogy míg 2008-ban egyetlen alkalmazottjuk volt, 2021-ben már összesen 21 dolgozóval működik a strand, ebben benne van a portás, a takarító és karbantartó személyzet, a szakácsok, konyhai kisegítők és a pincérek egyaránt.

Bár a panzióban, a fürdőtől nem messze található vendégházban és további négy – bérelhető – lakókocsikban összesen mintegy hetven személy elszállásolására van jelenleg lehetőség, céljaik között szerepel a szálláshelyek számának további bővítése, illetve fejlesztése, mert egyre nagyobb az igény az összkomfortos szobákra, magyarázta a strandot igazgató református tiszteletes.

Hozzátette, építenének még egy hideg vizes medencét, mert nyáron erre is nagy igény mutatkozik, „a kánikulában nem igazán kellemes a forró vízben üldögélni”.

Külső és belső kezelésre egyaránt alkalmas az itteni termálvíz

A hegyközszentmiklósi forrásból feltörő termálvíz úgynevezett oligominerális víz, vagyis az ásványianyag-tartalma literenként nem haladja meg az egy grammot, éppen ezért nincs is mellékhatása, illetve ellenjavallata, magyarázta Árus Csongor László.

„Olyannyira tiszta, hogy a méhek és a lovak is megisszák” – tette hozzá a tiszteletes, aki szerint ivóvízként belsőleg is lehet használni, mert általános gyulladáscsökkentő hatása van, savtúltengésre, gyomorgyulladásra, bélhurutra, a vesék homoktalanítására lehet hatásos, míg külsőleg ín, ínhüvely-gyulladás, ízületi problémák, reumatikus gyulladás kezelésére megfelelő.

„A strand legfőbb vonzereje tehát a víz azok számára, akiknek mozgásszervi, ízületi problémáik vannak. Ha lemerevedik a test, itt három-négy nap alatt mintegy újjászületik, feloldódnak a görcsök, megszűnnek a gyulladások” – állítja a lelkész, aki szerint éppen ezért sokan akár messzebbről is visszajárnak, hogy kezeljék magukat.

A termálvíz jótékony hatása mellett a hely ideális a kikapcsolódásra is, ugyanis az egyházközség által üzemeltetett strand természetes környezetben, szántóföldek és erdők között fekszik, az országúttól mintegy kétszáz méterre, csendes, árnyékos helyen. Árus Csongor László hozzátette, a vendégeket most már vonzza az is, hogy a környéken nincsen másik olyan étterem, amely az ittenihez hasonló választékkal és minőséggel fogadja a látogatókat.

Soha senkit nem kellett elbocsátani

„A legbüszkébb arra vagyok, hogy soha senkit nem kellett elbocsátanunk, és évről évre tudtuk növelni a munkatársak számát, tavaly őszig a csak helybéli emberek alkalmazásával meg tudtuk oldani a működtetést, most már vannak a közeli Székelyhídról, Szentjobbról és Érolasziból is. Most eljutottunk a huszonegyig, de a sor még nem állt meg, mert ha véget érnek a koronavírus-járvány okozta korlátozások, akkor ismét kell majd bővítenünk a személyzetet” – magyarázta a strand vezetője.

Amint korábban megírtuk, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a szentmiklósi stranddal szomszédos öthektáros területen európai uniós támogatással egy három medencéből és a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületekből álló rész megépítésével becsatlakozik az üdülőközpont fejlesztésébe.

Árus Csongor László a Maszol kérdésére elmondta: az egyházkerületi beruházás révén megépülő új strand és a már meglévő fürdő tulajdonképpen kiegészítik majd egymást. Amit az egyik nyújtani tud majd, azt nem tudja a másik. Míg az új fürdőben modern öltözők és medencék lesznek, addig a hegyközszentmiklósiak fürdőjében enni- és innivalót lehet majd kapni, étterem működik és itt találhatók a szálláshelyek is, magyarázta a tiszteletes.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?