banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Elkészült a székelyhídi tanuszoda, de csak később lehet kipróbálni

Közel egy éves késéssel és az eredetileg tervezettnél drágábban, de elkészült az első olyan tanuszoda Székelyhídon, amelyet még az RMDSZ-es vezetésű megyei tanács kezdeményezett. Ennek köszönhetően Bihar megye valamennyi városában megkezdődött a didaktikai célú fedett medencék építése, amelyekre a teljes finanszírozás biztosított. 

Befejeződtek a munkálatok a Székelyhídon felépített didaktikai uszodában, a napokban át adta a kivitelező a létesítményt a megyei önkormányzat ügykezelésébe. A tanuszoda megépítését a Bihar Megyei Tanács finanszírozta az alárendeltségében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökségen keresztül.

Fotók: Bihar megyei tanács

A tanuszoda megépítése végül 5,4 millió lejbe került, holott az építkezés kezdetekor, 2018 decemberében 4,7 millió lejre becsülték a kiadásokat. Az új székelyhídi uszoda azonban még így sem adható használatba, ugyanis a járványügyi intézkedések tiltják a fürdők, uszodák megnyitását.

A székelyhídi uszodában egy úgynevezett fél-olimpiai, 25 méter hosszú és 12,5 méter széles medence található, mellette pedig egy kisebb, 6x12,5 méteres gyermekek úszásoktatására. Elkészültek a lelátók, az öltözők és a szakorvosi rendelők is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tanuszoda-építési programot a Bihar Megyei Tanács előző vezetősége kezdeményezte, és valamennyi városban terveztek egy-egy fedett tanmedencét építeni. Élesd kivételével, ahol inkább amellett döntöttek, hogy fedett strand lévén inkább a városhoz tartozó Feketeerdőn építsenek egy sportkomplexumot, meg is kezdődött a beruházás először Székelyhídon, majd sorjában Diófáson, Belényesben, Vaskohszikláson, Nagyszalontán, Margittán és Érmihályfalván is.

Az egyenként körülbelül egymillió euróba kerülő uszodák megépítésére a program elindítása után az RMDSZ-nek sikerült kormányzati támogatást szereznie, a valamennyi beruházás teljes költségét fedező 35,7 millió lej rendelkezésre áll. A helyi önkormányzatoknak pedig azzal kell beszállniuk, hogy biztosítják és közművesítik a megfelelő területet, majd pedig a tanuszoda megépítése után rendezik annak környezetét, kiépítik az utakat, parkolókat, járdákat, közvilágítást és a zöldövezetet.

A nagyszalontai tanuszodát a Davinci Kft. építi, az összes többinél a Costa Voc Impex Kft. dolgozik. A székelyhídi fedett medencét eredetileg tavaly nyáron kellett volna átadniuk, de a kivitelező képtelen volt tartani a szerződésben foglalt határidőket. Ugyanez a helyzet a többi építkezésnél is, egyet sem sikerült felépíteniük a vállalt időre.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?