Romtemplomok köveivel burkolt körkápolnát építenek a Bihar megyei Hegyközszentmiklóson

A körkápolna ötlete alig néhány hete adódott, és az egyik célja, hogy újabb keresztyén emlékhely jöjjön létre a térségben és ezzel is méltó emléket állítsanak a jövőre százesztendős egyházkerület tiszteletére. Ugyanakkor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület uniós forrásból bővíti a már működő termálvizes gyógyfürdőt a településen.

Hegyközszentmiklóson az utóbbi években látványos fejlődésen ment át a helyi református egyházközség által működtetett termálfürdő, ahol nemcsak az öltözőket, zuhanyzókat újították fel, hanem vendégszobákat is kialakítottak, nemrég pedig felavatták a Hegyköz-Ér Panziót és éttermet is.

A felszínre törő, ásványi anyagokban rendkívül gazdag forróvíz hasznosításának ügyét ilyen módon a megfelelő mederbe terelték az utóbbi időszakban, amikor elkezdtek megmutatkozni a tudatos fejlesztés eredményei és értelmet nyert az a hosszú távú perspektíva is, amit a működtetők megálmodtak. A legújabb elképzelésekről a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón először Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője összegezte az utóbbi évek eseményeit.

Mint mondta, Árus László lelkipásztor vezetése alatt számottevően bővült és egyre népszerűbb lett az érmelléki gyülekezeti strand, olyannyira, hogy a régió egyik népszerű úti céljává vált. Az egyházi- és sporteseményeknek is helyet adó központ kinőtte kereteit. Forró László főjegyző ugyanakkor bejelentette: a nemrég átadott Hegyköz-Ér Panzióval jelenleg 70 vendég elszállásolására és ellátására képes üdülőhely a közeljövőben tovább bővül.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület a strand melletti öthektáros területen európai uniós támogatással egy három medencéből és a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületekből álló rész megépítésével becsatlakozik az üdülőközpont fejlesztésébe. "Az Egyházkerület ily módon is hozzá kíván járulni a térség egyházi kulturális-turisztikai fejlesztéseihez” – mondta a főjegyző. Hozzátette: a hegyközszentimrei Szent Imre Kápolna-kilátó és a sződemeteri Kölcsey-központ megépülése után a hegyközszentmiklósi körkápolna lenne a következő kultikus hely, amellyel az egyházi turizmus bővülne.

„Ráadásul ez a kezdeményezés kiváló lehetőség arra, hogy a jövőre létrejöttének 100. évfordulóját ünneplő Királyhágómelléki Református Egyházkerület ezen a romtemplomok köveit magába építő körkápolnán keresztül is a megújulást és a megerősödést hirdesse az emberek számára” – fogalmazott Fottó László az egyházkerület közösségimédia-oldalán közzétett beszámoló szerint.

Árus László lelkipásztor a körkápolna tervét ismertette és elmondta, hogy az ötlet egy november 15-ei beszélgetés során adódott. A felvetés szerint az emlékhely nemcsak a Kárpát-medencéből, de csángóföldtől Ausztráliáig a magyar keresztyén romtemplomok köveit gyűjtené egybe nem olyan formán, hogy azok beépülnénk az épület szerkezetébe, hanem annak belső-külső falán, egy állandó kiállítás keretében, a templomok történetét megörökítve válnának maradandóvá.

Az épületet Domahídi Lóránd székelyhídi tervezőmérnök elképzelései alapján hozzák létre, és az épület külső-belső díszítésére szintén helybeli képzőművészeket kérnek majd fel. Az épület alatt katakomba kiállítótermet létesítenek, a 12 hektáros területen elterülő létesítmény mellett pedig amfiteátrum kialakítású szabadtéri előadóhelyet is kialakítanak előadások és más rendezvények számára.

A romtemplomokból származó kövek begyűjtésének megkezdése előtt műemlékvédelmi szakemberekkel egyeztetve arra jutottak, hogy amennyiben azok nem veszélyeztetik a számon tartott műemlékek állagát, úgy teljesen biztonságos azok összegyűjtése. Egy-egy leesett téglát vagy követ tehát nyugodt szívvel el lehet vinni vagy küldeni, a templom történetével együtt a hegyközszentmiklósi gyógyfürdőbe – fogalmaztak a kezdeményezők.

Béres Csaba székelyhídi polgármester szerint az Érmellék és Bihar már nemcsak tranzit térség Székelyföldre menet, hanem egyre inkább látogatási célpont is. A kiemelkedő kulturális-turisztikai kínálatr fejlesztése éppen ezért a város céljai között is szerepel, így a leendő körkápolna megépítését lehetőségeihez mérten az önkormányzat is támogatni fogja.

A körkápolna tervezését már megkezdték, egyelőre a projektet bemutató internetes címet (korkapolna.eu) foglalták le és a közösségimédia-oldalt hozták létre. A kápolna megépítésének költségeit a kezdeményezők elsősorban pályázati forrásokból, továbbá a helybéliek és a társult szervezetek adományiból fedeznék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?