Két Bihar megyei települést is helyi turisztikai övezetté nyilvánítottak

A kormány pénteki döntése értelmében két újabb Bihar megyei település kapta meg a helyi érdekeltségű turisztikai övezet minősítést, ezúttal a dél-bihari szórványmagyar vidéknek számító Belényes városa és a Nagyszalonta melletti, jelentős szlovák kisebbség által lakott Madarász.

Belényes esetében az olvasható az indoklásban, hogy a természeti és kulturális értékei mellett a termálvíz és a klimatikus sajátosságok teszik különlegessé a települést, ugyanakkor felsorolják azokat a helyi idegenforgalmi célpontokat és szabadidős tevékenységeket, amelyek közérdeklődésre számot tartanak az ide érkező turisták számára. A természetjárás mellett említik a városon áthaladó Nyimesd patak két rendbetett partján kialakított sétányt, a központi parkot, a két medencével ellátott városi termálstrandot, a történelmi és néprajzi múzeumot, de Avram Iancu szobrát és az ortodox templomot is.

A Nagyszalonta közvetlen szomszédságában fekvő Madarász leginkább az itt található termálfürdőről ismert, de emellett a vadászatot és a sporthorgászatot is felsorolták mint turisztikai attrakciót, és ezek között említik az oláhhomorogi ortodox templomot és a román hősök emlékművét, a természeti értékek között pedig a marciházi tavat és a Radványi-erdőt.

A Bihar megyei turisztikai kínálatban ez a két település azonban alig szerepel. A kevesebb mint tíz százaléknyi magyar lakossággal rendelkező Belényes inkább csak tranzitövezet a Biharfüredre, a Pádis-fennsíkra vagy a Bihar-hágóra, Vertop üdülőfalu irányába utazóknak, ugyanis ezek természeti értéke és idegenforgalmi kínálata mellett eltörpülnek Belényes adottságai, ráadásul a városképen, a központi terek épületeinek felújításán is bőven van még tennivaló.

(Címlapi fotó: Facebook/Madarászi strand)

Kimaradt?