Konzerválják a feltehetően dák régészeti lelőhelyet a Bihar megyei Örvénden

Munkaülést tartottak az Örvénd környéki régészeti leletek védelme érdekében a Bihar megyei prefektúrán csütörtökön.

A lelőhelyen többek között egy ezüst drahmát, további ezüst és bronzérméket, ezüst-, vas- és bronztárgyakat, és kerámiadarabokat találtak még tavaly. Az első régészeti becslések alapján a tárgyakat a Krisztus előtti első és a Krisztusi utáni első század között készítették, a prefektúra közleménye szerint egy „lehetséges dák lelőhelyről” van szó.

Ezüst pénzérmék az első századból | Fotók: Bihar Megyei Prefektúra Kancelláriahivatala

A munkaülésen, amelyen több intézmény képviselői vettek részt, többek között arról döntöttek, hogy a Bihar megyei kulturális igazgatóság munkatársai kijelölik a lelőhely határait, az erdőőrség pedig szükség esetén részben vagy teljesen felfüggeszti ott az erdészeti munkálatokat.

A kulturális igazgatóság és a Körösvidéki Múzeum szakemberei munkacsoportot hoznak létre, s a múzeumra hárulnak azok a költségek, amelyek a lelőhely vizsgálatának első szakaszát fedezik. A szakembereket egyébként a rendőrök és a csendőrök kísérik majd, ők felügyelik a területet, erről az alsólugasi rendőrsöt is értesítik hivatalosan, továbbá a megye összes önkormányzatának kiküldenek egy körlevelet arról, hogy milyen kötelezettségek hárulnak rájuk abban, ha területükön régészeti leletekre bukkannak.

Ékszerek, díszek

A Bihoreanul hetilap beszámolója szerint a leletekre még tavaly bukkantak amatőrök, és bár a felfedezést jelentették a kulturális igazgatóságnak, utóbbi nem értesítette az önkormányzatot arról, hogy a lelőhelyet megóvnia, sőt őriztetni kellene.

Kapcsolódók

Kimaradt?