Júniusban indul a Fotovoltaikus Zöld Ház program, pedig még a 2019-es igényléseket sem bírálták el

Két és fél év sem volt elég a Környezetvédelmi Alap számára, hogy elbírálja valamennyi finanszírozási igénylést.

Június folyamán indul az idei Fotovoltaikus Zöld Ház program, nyilatkozta Laurențiu-Adrian Neculaescu, a Környezetvédelmi Alap (AFM) elnöke. „Az AFM finanszírozni fogja valamennyi érvényes igénylést, akkor is, ha kevéssel túllépik a program költségvetését” – mondta Neculaescu.Jó kezdeményezés, siralmas lebonyolítás | Fotó: Pixabay

A program keretében maximum 20 ezer lejt lehet megpályázni egy ingatlannak fotovoltaikus napelemekkel való felszerelésére. A pályázó a beruházás értékének legkevesebb 10 százalékát saját forrásból kell előteremtse. A program célja, hogy a haszonélvezők maguk termeljék meg, környezetbarát technológiával, a számukra szükséges villanyáramot. Ez egy roppant nemes és hasznos célkitűzés, a kivitelezésével azonban bajok vannak, ráadásul nagyok.

A Környezetvédelmi Alap, hivatalos adatigénylésre válaszolva idén áprilisban elismerte, hogy még a 2019-ben leadott igénylések elbírálásával sem végzett. Akkor 12 156 támogatási kérelem érkezett, s 10 960 kifizetés már megtörtént, 1 196 esetben azonban még folyamatban van az elbírálás.

„A 2021 december 22-én megnyitott pályázati időszakban 44 389 finanszírozási kérelem érkezett. Mivel nem rendelkezik a dossziék elemzéséhez szükséges erőforrásokkal, a Környezetvédelmi Alap lépéseket tett a programhoz benyújtott dossziék elemzésének kiszervezésére, megkezdte a finanszírozási kérelmek elbírálási szolgáltatásának a beszerzési eljárását, ami, jelen pillanatban az ajánlatok elbírálásánál tart” – olvasható az intézmény válaszában.

Az AFM 8 millió lejt szán a szolgáltatásra, az ajánlatok elbírálását július 19-ig kell befejezni. Mindezek fényében egyértelmű, hogy az idei pályázók meg is őszülhetnek, mire hozzájutnak az igényelt pénzösszeghez. Az intézmény még adós a program idei pályázati útmutatójával, amit egy korábbi ígéret szerint április végéig kellett volna közzé tenni, azonban jelen pillanatig nem került rá sor.

A Fotovoltaikus Zöld Ház programnak a lebonyolításával is gondok voltak, tavaly decemberben két alkalommal is le kellett állítani a jelentkezéseket, mivel az arra szolgáló online alkalmazás nem működött megfelelően.

Kapcsolódók

Kimaradt?