FRISSÍTVE – Idén 2,7 milliárd lejt szánnak a Környezetvédelmi Alap programjainak finanszírozására

Mintegy 2,7 milliárd lejes keretösszeget hagyott jóvá szerdai ülésén a kormány a Környezetvédelmi Alap (AFM) programjainak finanszírozására – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A közlemény szerint a roncsautó program költségvetését 560 millió lejjel, a roncsautó plusz programét 680 millió lejjel egészítették ki. A háztartási gépek roncsprogramjának pénzkerete idén 100 millió lej. A programot az előző évhez hasonlóan három szakaszban hirdetik meg.

A vízforrások megóvására, csatornázásra, vízhálózat, illetve víz- és szennyvíztisztító állomások építésére két programot hirdet idén a Környezetvédelmi Alap, amelyek keretében összesen 1,825 milliárd lejre pályázhatnak az önkormányzatok.

A közlemény szerint a zöld ház programnak idén 986 millió lejes pénzkerete lesz, a közvilágítás korszerűsítésére meghirdetett programnak 1 milliárd lejes, a középületek energiahatékonyságának növelésére pedig 2,8 milliárd lejt fordítanak.

Az elektromos töltőállomások építésének finanszírozására 1 milliárd lejt különítettek el, és szintén 1 milliárd lej jut a hulladékkezelési programra. Elektromos buszok beszerzésére 600 millió lejes keretösszegű programot hirdet a Környezetvédelmi Alap. A környezetvédelmi minisztérium közölte azt is, hogy bicikliutak építésére összesen 500 millió lejre pályázhatnak majd az önkormányzatok.Fotó: Agerpres

„A mai kormányülésen elfogadtuk a Környezetvédelmi Alap költségvetését. Idén 23 százalékkal nőnek a minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmény bevételei, állami forrásokból 2,7 milliárd lejjel egészül ki a költségvetése. Ebből finanszírozzák a szaktárca legfontosabb programjait, köztük a roncsautóprogramot, a háztartási gépek roncsprogramját, a fotovoltaikus zöld ház programot, a középületek energiatakarékossá tételét célzó projektet, elektromos töltőállomások telepítését, valamint ebből az összegből épülnek kerékpárutak és csatlakoztatjuk a víz- és csatornahálózatra a hátrányos helyzetben levő családokat” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Tánczos Barna rámutatott, hogy közel 90 ezer szociálisan hátrányos helyzetben levő család otthonát csatlakoztatják a meglévő víz- és csatornahálózatra, az Első csatlakozás a víz- és csatornahálózatokra program keretében, ezáltal egy újabb szakaszt teljesített a szaktárca az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv (PNRR) vízgazdálkodásra vonatkozó fejezetéből.

„A 168 millió eurós költségvetésű program egy fontos támogatási eszköz, amellyel rászoruló személyeket segítünk és hozzájárulunk a fenntarthatóbb vízgazdálkodáshoz is. A következő lépés a kivitelezési szerződések aláírása azokkal az önkormányzatokkal, amelyek részt vesznek a programban” – taglalta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az RMDSZ merész feladatokat vállalt az országos helyreállítási alapból, több mint 3000 kilométer kerékpárút megépítését országos szinten, amelynek lebonyolítását átengedte a Fejlesztési Minisztériumnak, azonban a helyszínek egyharmadát a szaktárca alárendeltségébe tartozó intézmények által karbantartott árvízvédelmi töltések képezik. Továbbá a szaktárca támogatási programokat indít az önkormányzatoknak kerékpárutak építése céljából:

„A környezetvédelmi alap egy 500 millió lejes költségvetésű programot indít, amelynek keretében az önkormányzatok kerékpárutakat építhetnek. A környezetvédelmi és a fejlesztési szaktárcák összehangolva, egymást kiegészítve bonyolítják le ezeket a programokat. A környezetvédelmi minisztérium biztosítja a helyszínt a folyók menti töltéseken megépülésre kerülő kerékpárutaknak, amelyet a fejlesztési minisztérium fog finanszírozni a PNRR-ből. A Környezetvédelmi Alap programja pedig megteremti a lehetőséget az önkormányzatoknak arra, hogy ezeket a kerékpárutakat összeköthessék a településeken építésre kerülő, hasonló rendeltetésű utakkal” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Az RMDSZ szakminisztere rámutatott: a Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 1 milliárd lejjel támogatják hulladék-újrahasznosító üzemek bővítését is. „A szelektív hulladékgyűjtésre és hatékony hulladékgazdálkodásra vonatkozó kötelezettségeinken túl növelnünk kell az újrahasznosítási kapacitást. Ez a körforgásos gazdaság egyik alapja, egy új gazdasági fejlődési irányvonal, amelyben Romániának jelentős lemaradást kell behoznia. A támogatási programmal finanszírozást nyújtunk a piaci szereplőknek arra, hogy növeljék például a műanyag-, gumi-, vagy olaj újrahasznosítását célzó kapacitásukat” – magyarázta Tánczos Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?