Júliustól húsz százalékkal drágul a vasúti közlekedés

Húsz százalékkal drágítja a vonatjegyek árát az állami vasúttársaság (CFR), a kormány pénteken elfogadta a CFR költségvetését – jelentette be Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

„A kormány jóváhagyta az állami vasúttársaság költségvetését. A CFR 2022. július 1-jétől a jegyárak emelését kérte, pontosabban: 20 százalékos áremelést, miután kilenc évig nem változtak a jegyárak. Tisztában vagyunk azzal, hogy a vasúti infrastruktúrába folyamatos beruházásokra van szükség, és a CFR az egyik fő kedvezményezettje az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül történő finanszírozásoknak” – írta Sorin Grindeanu miniszter Facebook-bejegyzésében.

Mint arról korábban beszámoltunk, az állami vasúttársaság személyszállító részlegének idei költségvetés-tervezete július elsejétől 20 százalékos jegyárnövelést irányoz elő. Grindeanu azt mondta, hogy a vasúti menetjegyek ára 2013 óta nem nőtt. A CFR személyszállítási részlegének költségvetése azonban idén július elsejétől 20 százalékos drágulást irányoz elő. „Ismétlem: 2013 óta semmiféle jegyárnövekedés nem volt” – fogalmazott a szállításügyi miniszter.

Azt is elmondta, hogy az év elején megegyezett az általa vezetett minisztérium, az állami vasúttársaság és a szakszervezetek, hogy a CFR részlegei költségvetésüknek függvényében növelik a vasúti alkalmazottak bérét. A szállításügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó vállalatok közül négynek a költségvetését már elfogadta szerdai ülésén a kormány – mondta még Grindeanu.

(Nyitókép: Gábos Albin)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?