Sok-sok millióba kerülnek a karácsonyi díszkivilágítások, miközben a kormány spórolásra intette az önkormányzatokat

Az önkormányzatok nem fukarkodnak az ünnepi díszkivilágítással, legalábbis ami a romániai nagyvárosokat illeti, annak ellenére, hogy a kormány mindenkit takarékoskodásra intett. A karácsonyvárás időszakában, főleg egy választási évet megelőzően szinte mindenhol megrendezik a karácsonyi vásárokat, koncerteket tartanak, ugyanis – talán nem meglepő módon – megtalálták a kormányzati tiltásból kivezető kiskapukat.

Miközben az állam súlyos költségvetési gondokkal küszködik, a helyi önkormányzatok megadják a módját a karácsonyvárásnak: a kormányzati tiltás ellenére, illetve a tiltás alóli kivételeket megragadva, továbbá a kiskapukat kihasználva szerte az országban megtartják a karácsonyi vásárokat, ünnepváró rendezvényeket, koncerteket, sőt a jelentős áramfogyasztással járó díszkivilágításról sem nagyon mondanak le a polgármesterek. Ez részben érthető is, hiszen jövőre választás lesz és lassan ráfordulunk a kampányra, nem mindegy tehát, hogy a választópolgárok mennyi jót és szépen tudnak felírni az elöljárók számlájára, amit aztán ők maguk fizetnek meg közpénzből, vagyis a befizetett adóból és az illetékekből.

A kolozsvári főtéren a nagyszínpad is egyedi dizájnt kapott | Fotók forrása: Emil Boc polgármester Facebook-oldala

Könnyű tehát a más, vagyis a hétköznapi adófizető emberek, „a köz pénzét” költeni, mondhatnánk, de ez koránt sincs így: kellő adag találékonyság kellett ahhoz, hogy a polgármesteri hivatalok kibújjanak a spórolási kötelezettség alól. Vannak, akik ezt úgy oldották meg, hogy megvolt a megfelelő információjuk arról, hogy a kormány takarékoskodásra akarja felszólítani őket, ezért a bejelentés előtt megkötötték a megfelelő szolgáltatói szerződéseket, mások pedig az önkormányzati vállalatokra bízták a kiadásokat, mondván, azok nem közpénzt forgatnak… Summa summarum: hatalmas pénzek úsznak most el a fényárban.

A Hotnews hírportál össze is szedte, hogy melyik romániai nagyvárosnak mennyibe kerül a decemberi díszkivilágítás. A rangsor nem maradt erdélyi dobogós nélkül, ugyanis Bukarest és Konstanca után mindjárt az ötcsillagos erdélyi főváros, Kolozsvár következik.

Az összeállítás szerint a fővárosban a főpolgármesteri hivatal 5,3 millió lejt költ az idei díszkivilágításra, mely a következőképpen oszlik meg: 3,35 millió lejt fizetnek egy cégnek bérleti díjként az égősorokért, és további 2 millióba kerül ezeknek az üzemeltetése.

Konstancán 3,4 millió lejt égetnek el idén a karácsonyi díszkivilágítás izzói (ugyanazzal a két céggel megkötött három szerződés alapján), míg Kolozsvár idén 1,2 millió lejt költ a fényfüzérekre, de a kincses város legalább megvásárolta ezeket, és a következő években is használni fogja, mondta Dan Tarcea alpolgármester. Ugyancsak ő számolt be arról is, hogy az égősorokat a városi távhőszolgáltató vásárolta, így az nem a helyi költségvetést terhelte.

Nagyvárad sem sokkal marad le az 1,1 millió lejes kiadással. A bihari megyeszékhely esetében is a Hleyi Fejlesztési Ügynökség költi a pénzt, s nem a helyi tanács költségvetéséből származik a pénz, amely ugyan ugyanúgy közpénznek minősül, csak két-három kanyarral érkezik meg a helyi elöljáróság elosztó gépezetéhez.

Temesváron eközben 930 ezer lejből oldják meg a díszkivilágítást, míg Iași 400 ezer lejt fizet évente egy korábban megkötött négyéves szerződés alapján. A román média szerint az ország „egyik legszebb” karácsonyi vásárát szervező Craiova vezetőségének egyelőre fogalma sincs arról, mennyibe kerül az ünnepi világítás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?