Óriáskerék lesz az idei karácsonyi vásár szenzációja Szatmárnémetiben

A kormány megszorító intézkedései ellenére sem marad el a karácsonyi vásár Szatmárnémetiben – erről Kereskényi Gábor polgármester beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen részletezte is a karácsonyi időszak programját.

Azt, hogy a Szamos-menti városban lesz karácsonyi és újévi ünnepség, elsősorban azzal magyarázható, hogy az idén 33 napos rendezvény költségvetése nem tér el a tavalyitól, összességében pedig mindig észszerűen költik el az erre szánt összeget. A fellépők sorát sem színesítik 10 ezer eurós fellépési díjú sztárok, helyi fellépők zenéje teszi hangulatossá a vásárt. „Mert elsősorban az a fontos, hogy ünnepi, karácsonyi hangulatot teremtsünk” – magyarázta Kereskényi.

A szerző felvételei

Idén november 30-án kezdődik a karácsonyi vásár, 18 órakor. Akkor kapcsolják majd fel az ünnepi fényeket is, amelyek elsősorban az új városközpontot árasztják majd el fényárral, de karácsonyi fényfűzérek díszítik majd a hidakat és a 16-os, illetve a 17-es lakótelepek nagy parkjait is. Az ünnepi fényekből a Szatmárnémetihez tartozó, de egyébként szinte különálló település, Szatmárzsadány lakói sem maradnak ki.

A szatmári karácsonyi vásár abszolút újdonsága és szenzációja az óriáskerék lesz, amelyet most is építenek az új központban. A belépőjegy ára 20 és 30 lej lesz, ezért három kört tesz majd meg velünk a kerék, melyről szép kilátás nyílik majd a vásárra és a városra.

Idén is üzemelni fog a Mikulásvonat, amelyik a vásárban és annak környékén közlekedik majd, és a Télapó házikójába is várják a gyerekeket, ahol magának a nagyszakállúnak mondhatják el kívánságaikat.

Meghívást kaptak a karácsonyi vásárba egész iskolai osztályok is: Kereskényi elmondása szerint már 1300 gyerek jelzett vissza, hogy részt vennének az ünnepi kézműves foglalkozásokon.

A vásárban természetesen vásárfia is lesz, összesen 30 kereskedő várja majd ajándéknak való, elsősorban szatmári termékekkel a vásárlókat. Lesznek élelmiszereket árusítő helyi termelők, na meg kézművesek, akik már hetek óta készülnek portékáikkal a karácsonyra. De a vasárban öt food-truck is jelen lesz, amelyekből ízletes, kész ételeket lehet majd vásárolni, többek között a kedvelt osztrák ételt, a bratwurstot.

Természetesen a szervezők nem feledkeznek meg az ünnep vallási tartalmáról sem: a város adventi koszorúján 3-án gyújtják meg az első gyertyát, majd 10-én, 17-én és 24-én is lesz ünnepi, vallási vezetők részvételével zajló pillanat.

Az elmúlt évektől eltérően, lakossági nyomásra lesz tűzijáték is szilveszter éjjelén, sőt, utcabálon búcsúztathatják az óévet azok, akik jól bírják a hideget. Az új főtéren december 31-én 21 és 02 óra között a jó hangulatról a forralt bor és pezsgő mellett helyi fellépők, lemezlovasok fognak gondoskodni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?