A Kolozsvári Magyar Gyermekkórus nyitja meg az idei karácsonyi vásárt

Pénteken hivatalosan is megnyitja kapuit a kolozsvári karácsonyi vásár. Idén az Untold szervezi a rendezvényt, amelyet december 31-ig látogathatnak az érdeklődők.

Mint ismert, spórolás címén a kormány megtiltotta a helyi önkormányzatoknak, hogy év végéig bármilyen rendezvényt finanszírozzanak közpénzből, ezért Oláh Emesét, Kolozsvár alpolgármesterét kérdeztük, hogyan sikerült mégis megszervezni a karácsonyi vásárt.

Megtudtuk, „ami az idei, még hátralévő kolozsvári rendezvényeket és a díszkivilágítást, tűzijátékot illeti, a szervezésével kapcsolatos költségeket az önkormányzat a sürgősségi kormányrendelet előtt leszervezte. A karácsonyi vásárt és a téli vásárt pedig a rendelet nem illeti, hiszen azt külön cég szervezi. A karácsonyi vásár és a téli vásár szervezése, tenderkiírással (versenytárgyalással) lett kiszervezve, így az önkormányzatnak semmilyen pénzügyi hozzájárulása nincs az eseményekhez. A területfoglalási engedélyt bocsátotta ki az önkormányzat ezekre” – mondta.

Egyébként idén két helyszínen szerveznek karácsonyi vásárt a kincses városban, a másik vásár december 1-jén nyílik a Horia Demian Sportcsarnok előtti téren. Az önkormányzat korábban közölte, a két helyszín abban különbözik egymástól, hogy a körhinta és az óriáskerék a város főterén lesz elhelyezve, a sportcsarnok előtti téren pedig a körhinta mellett korcsolyapályát is kialakítanak. Ugyanakkor nem marad el egyik helyszínen sem a kézműves vásár és az ételeket kínáló házikókat is kihelyezik.

Pénteken felkapcsolják a fényeket a főtéren

A főtéren mintegy 80 kis házikót helyeznek el, itt kézműves termékeket, ételt, édességet vásárolhatnak a látogatók, ugyanakkor gyermekeknek szóló tevékenységeket is szerveznek. „Az érdeklődők a legkülönfélébb termékeket találhatják meg: ajándékokat, hagyományos népviseletet és karácsonyi dekorációt is” – írják közleményükben a szervezők.

Fotó: A kolozsvári karácsonyi vásár Facebook-oldala/archív felvétel

Idéntől új szervezője van a kolozsvári karácsonyi vásárnak. Az Untold Universe csapata – mely az Untold Fesztivált is szervezi – színpadot állít fel a főtéren, ahol minden nap koncerteket és előadásokat tartanak. A téren emellett lesz óriáskerék és körhinta is, de a Mikulás kicsi háza is megtalálható lesz.

A megnyitó pénteken 19 órakor kezdődik, ekkor a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus lép színpadra, majd 19.15-kor felkapcsolják az ünnepi fényeket. 19.30-kor a Carla's Dreams rajongói örülhetnek, ugyanis ez a zenekar koncertezik majd a főtéren.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?