Cseke Attila: a kormány gátolja a fejlődést

A befektetett közpénz így hiábavalóan elvész, és az ország egy befejezetlen munkálatokkal tele építkezési telep marad – véli Cseke Attila szenátusi frakcióvezető, korábbi fejlesztési miniszter.

„Javítani próbáltuk a hibás kormányrendeletet, amely leállítja a települések fejlődését, de a kormánykoalíció, a parlamenti többség vitázni sem akart róla a szenátus plénumában” – idézi Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét a Szövetség közleménye annak kapcsán, hogy hallgatólagosan, módosítások nélkül fogadja el a felsőház a kormány 90-es sürgősségi rendeletét.

A volt fejlesztési miniszter hangsúlyozta: a közpénzből fizetett beruházások leálltak, mert a jelenlegi kormány nem fizeti ki az építkezési cégeket. A befektetett közpénz így hiábavalóan elvész, és az ország egy befejezetlen munkálatokkal tele építkezési telep marad. Az önkormányzatok, bár van befektetni való pénzük, semmit sem tehetnek a hatályos kormányrendelet miatt, amelyről a parlamentnek most tárgyalnia kell.

Illusztráció forrása: Csíkszereda önkormányzata

Az RMDSZ közleményében elmagyarázta azt is, mi a probléma az ominózus 90-es sürgősségi rendelettel: ennek értelmében, függetlenül attól, hogy egy építkezési cég mennyit épített az őszi hónapokban, az önkormányzat csak annyit fizethet, amennyit átlagban az év eleje óta kiszámlázott neki az építő, és kifizetett az önkormányzat. Ha év elején nem volt számla, mert télen nem építkeztek, de nyár végén, ősszel dolgozott az építkezési vállalat, a kormány megtiltja a munkálat kifizetését.

Cseke Attila ugyanakkor kiemelte: a rendelet továbbá sérti az önkormányzatiság elvét, és gátolja a közberuházások kifizetését, csődre ítéli az építkezési cégeket, és külföldre küldi a munkaerőt. Emellett betiltja a törvényes úton megnyert közbeszerzések utáni szerződésaláírást, ami elvesztett perekhez fog vezetni. Ezt pedig sem Románia, sem más olyan ország nem engedheti meg magának, amely nehéz pénzügyi időszakból akar kilábalni – hangsúlyozta az RMDSZ-es közigazgatási szakpolitikus. 

Az RMDSZ megoldást javasolt, de a kormánykoalíció mindent megtett annak érdekében, hogy a káros rendelet ne kerüljön a szenátus plénumának napirendjére. Az RMDSZ közölte: a Szövetség a képviselőházban fenntartja a módosító javaslatait azért, hogy a rossz kormányrendelet előírásai ne maradjanak érvényben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?