banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Bihar megye és Farkaslaka területrendezési tervére biztosít támogatást az RMDSZ

Aláírta a fejlesztési minisztérium az első hat finanszírozási szerződést, amelyre az önkormányzati alapból biztosít támogatást. A beruházások eredményeként hat romániai közigazgatási egységnek, közöttük Bihar megyének és Farkaslakának lesz digitális településrendezési terve.

„Aki látta már, hogyan rontották el némelyik romániai város vagy falu arculatát a szocializmus alatt vagy később, annak nem kell magyarázni a településfejlesztés fontosságát. A településrendezési tervek évtizedekre meghatározzák, hogy milyen irányba fejlődik a falu vagy a város épített arculata. Ezért kiemelten fontos, hogy szakmailag megalapozott, az adottságokat és igényeket messzemenően figyelembe vevő tervek készüljenek” – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A fejlesztési minisztérium a helyreállítási alapból biztosít finanszírozást a települések fejlesztésére és zöldebb infrastruktúrájának kialakítására, az önkormányzatok június végéig pályázhatnak a fennmaradó több mint 1 milliárd euróra. Az összegből környezetbarát tömegközlekedési járműveket vásárolhatnak, bicikliutakat építhetnek, művelődési házakat és községházakat újíthatnak fel vidéken, és fiatal orvosoknak, tanároknak szánt lakásokat építhetnek a nagyvárosokban, illetve elkészíthetik a települések fejlődéséhez szükséges terveket.

„A fejlesztési minisztérium egyszerű, átlátható pályázási rendszerének köszönhetően a pályázási határidő lejárta előtt tíz nappal már zöld utat adhattunk ma az első hat finanszírozási kérésnek. Ezeket újabb jóváhagyások követik majd” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési szaktárcavezető.

A támogatott beruházások összértéke több mint 7 millió lej, ebből Bihar megye közel 1,4 millió lejt, a Hargita megyei Farkaslaka pedig 600 ezer lej támogatást kap. Az összegből a településrendészeti digitális terveket készíthetik el az önkormányzatok, amely egy fontos első lépés minden település és közigazgatási egység fejlesztése szempontjából. Az önkormányzatok eddig 3261 kérést iktattak 1,6 milliárd euró értékben.

Mint ismeretes, a fejlesztési szaktárca eddig két, a helyreállítási alapból finanszírozott pályázati lehetőséget nyitott meg, az épületek felújítására szánt támogatások közül már két héttel ezelőtt aláírta az első finanszírozási szerződéseket, amelyek egyben Románia első, a helyreállítási alapból támogatott beruházásai.

Az önkormányzati alapra május közepe óta pályázhatnak digitálisan az önkormányzatok, a pályázás június végén zárul. „Minden önkormányzatot arra biztatok, iktassa pályázatát a következő tíz napban, ha eddig nem tette meg, hiszen jelentős támogatást nyerhetnek a helyi közösség számára” – zárta a fejlesztési miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?