Könnyebben alkalmazhatnak főépítészeket az önkormányzatok

A fejlesztési minisztérium javaslatára szerdai ülésén a kormány feloldotta a települések főépítész-hiányát – írta közleményében az RMDSZ.

Az építkezések engedélyeztetése a települések általános fejlesztési tervétől függ, amelynek betartását a főépítész felügyeli. Az önkormányzatok 94 százalékában azonban nincs főépítész – idézte a közlemény Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztert.

Országszerte 3228 önkormányzat létezik, ezek közül csak 185-ben dolgozik főépítész. A főépítészek alkalmazását a túlzottan merev feltételek gátolják – mutatott rá a tárcavezető. A statisztikák szerint az elmúlt 16 évben 1617 építész, 322 településrendezési szakértő és 78 építész technikus kapott aláírási jogot településrendezés és urbanisztika területén, mégis csak 185 önkormányzatnak van ma főépítésze.

„Az ország 12 megyéjének nincs megyei főépítésze, két megyében, Gorj és Buzăuban egyetlen településen sincs főépítész. A nagyvárosok felében nem foglalta el senki a település fejlesztése szempontjából fontos tisztséget, de a főváros egyik kerülete is ebben a helyzetben van. A legsúlyosabb mégis vidéken a helyzet, ahol 2843 községben nem végzi el senki a főépítész munkáját. Egyértelműen túl szigorúak a feltételek. A versenyvizsga célja nem a főépítészi munka ellehetetlenítése kell legyen, hanem a települések legjobb fejlődését kell szolgálja” – fogalmazott Cseke Attila.A kép illusztráció | Fotó. Kulcsár Mária

A szerdán elfogadott új rendelkezések értelmében a főváros és a megyeszékhelyek kivételével, az építészek mellett mérnökök is jelentkezhetnek a főépítészeti vizsgára, azzal a feltétellel, hogy a kinevezést követő évben településrendezési tanulmányokat folytatnak. A kormányrendelet értelmében továbbá 2 vagy 4 évvel kevesebb szakmai tapasztalat is elégséges, amennyiben nem jelentkezik 7 év szolgálati idővel rendelkező építész a versenyvizsgára.

Az új jogszabály megteremti a lehetőséget arra, hogy több község és város társuljon a főépítészi hatáskör ellátása érdekében, illetve függetleníti a főépítészi tisztséget az eddig kötelező városrenezési nyilvántartási (Registrul Urbaniștilor din România – RUR) engedélytől.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?