Lakásfenntartásra költi jövedelmének legalább 40 százalékát minden negyedik család

Az 55 évnél idősebbek sokkal inkább figyelemmel követik, hogy mire költenek, mint a fiatalok.

Egyre jobban megterhelik a családok költségvetését a lakással kapcsolatos kiadások, derül ki a CEC Bank és a banki termékek és szolgáltatások összehasonlítására szakosodott Finzoom.ro által készített felmérésből. Az alanyok 25,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a lakására költi jövedelmének a 40-60 százalékát, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Molnár Boglárka

A felmérés szerint az emberek 66,43 százaléka követi figyelemmel, hogy mire költi a pénzét. Ez 3 százalékos növekedést mutat az első negyedévhez képest, amikor egy hasonló közvélemény-kutatást végeztek.

A legnagyobb figyelemmel az 55 évnél idősebbek követik a kiadásaikat, 75 százalékuk vezet kimutatást arról, hogy mire megy el a pénz. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a nyugdíjasok átlagban kevesebb pénzből élnek, mint a keresők, jobban be kell osztaniuk a jövedelmüket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A megkérdezettek negyede költi jövedelmének minimum a negyedét a lakására. Ez az arány lényegesen magasabb az idősek, s alacsonyabb a fiatalok esetében. A fiatalok 24 százaléka a pénzének kevesebb, mint 20 százalékát fordítja a lakással kapcsolatos kiadásokra. Ez logikus is, mivel sok fiatal a szüleivel lakik, akik a lakás fenntartásának a költségeit viselik.

Kapcsolódók

Kimaradt?