Régiós szinten elég jól állunk a fenntartható versenyképesség tekintetében

Délkelet-Európában csak Szlovénia, Horvátország és Albánia előz meg bennünket.

Idén is elkészítette a tartós versenyképesség globális ranglistáját (GSCI) a SolAbility. A rangsort 190 kritérium alapján állították össze, ezek egy része a versenyképességre, egy része pedig a fenntarthatóságra vonatkozik, írja az economedia.ro.Fotó: Pexels

A ranglistát az észak-európai államok uralják, a Top 10-ben kizárólag a vén kontinens képviselői kerültek be. Az élen Svédország áll 59,6-os indexszel, majd Finnország (59,4), Izland (59,2), Svájc (59,1) és Norvégia (57,7) következik. Az első tízben három egykori szocialista ország is megtalálható: Észtország (56,7) a hetedik, Lettország (56,1) a kilencedik, Szlovénia (55,7) pedig a tizedik.    

A Top 20-ba egyetlen Európán kívüli ország fért be, Japán, mely a 12. helyet foglalja el. A 2012 óta minden évben összeállított ranglistán Kína első alkalommal előzi meg az Egyesült Államokat, előbbi 30,. míg utóbbi 32.

Délkelet-Európából Szlovénián kívül Horvátország (52,9) és Albánia (49,8) is megelőzi Romániát (49,4). A horvátok a 23., az albánok a 34. helyen állnak, míg mi a 37. pozíciót foglaljuk el.

Az átlagos GSCI-index 43,4, míg a maximális 100 lenne, ami azt jelenti, hogy a világ egyelőre vesztésre áll a fenntartható versenyképesség tekintetében. A rangsor azt mutatja, hogy a helyzet Afrikában és a Közel-Keleten a legrosszabb. A két utolsó helyet Szudén (32,7) és Dél-Szudán (33,1) foglalja el.  

A GSCI a bruttó hazai termék (GDP) alternatívája kíván lenni a gazdaságok teljesítményének meghatározásában, s lényegében azt mutatja, hogy mennyire alkalmazkodott egy adott gazdaság a klímaváltozáshoz.

A ranglista összeállítói szerint a mostanáig megtett apró lépések nem elegendőek a pusztító hatású klímaváltozás megállításához. „A klímaváltozás a piac gigászi kudarcát jelenti. Egy globális klímaadóra van szükség. Ezt lépcsőzetesen kellene bevezetni, s készpénzben visszafizetni az embereknek, illetve egy megújuló energetikai infrastruktúrába fektetni” – írják a ranglistát összeállító szakemberek.

Kapcsolódók

Kimaradt?