Elkezdődött az első európai hidrogénvezeték építése

Az évtized végéig 28 ezer km vezetéket kellene megépíteni az Európai Unióban, ami elég kétségesnek tűnik.  

Hozzákezdett az első európai hidrogénvezeték megépítéséhez a holland gázelosztó hálózatot működtető Nederlandse Gasunie, írja az economica.net. Az első szakasz 30 km hosszú, s Rotterdam közelében fog összekötni egy kikötőt, egy ipari parkot és egy kőolaj-finomítót. A beruházás értéke 100 millió euró.Fotó: Facebook/Hydrogen Fuel News

Hollandia 1200 kilométeres hidrogénelosztó hálózat kiépítését tervezi, melyre 1,5 milliárd eurót szán. Ez holland, belga és német ipari központokat köt majd össze, s része lesz egy sóbányában kialakított tározó is.

Az Európai Unió nagy szerepet szán a hidrogénnek a gazdaság zöld átállításának keretében. A European Hydrogen Backbone kezdeményezés 28 ezer km vezeték megépítését irányozza elő, ami 2023 végén teljesen illuzórikusnak tűnik. Az elképzelések szerint 2040-re a hidrogénelosztó hálózat hossza már 53 ezer km kellene legyen.

Romániában az E.ON előrehaladott szinten teszteli a 80-20 százalékos földgáz-hidrogén keverék fűtőanyagként való háztartási felhasználását. A hidrogén, ha elektrolízis révén, megújuló forrásokból származó villanyárammal állítják elő, teljesen zöld energiahordozónak minősül.

Kapcsolódók

Kimaradt?