Zöld hidrogént fog előállítani a Petrom

A hidrogént vízből fogják előállítani elektrolízis által, megújuló forrásokból származó energia felhasználásával.

Az OMV Petrom 39 millió eurót kap az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében egy zöld hidrogén előállítását célzó beruházásra. A hidrogént vízből fogják előállítani, elektrolízis révén, kizárólag megújuló forrásokból származó villanyáram felhasználásával, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Facebook/Hydrogen Fuel News

A hidrogént előállító, 20 MW kapacitású egység a Petrobrazi kőolajfinomítóban fog működni. A hidrogént a finomítási eljárásban fogják hasznosítani. A beruházás összértéke 74 millió euró.

„A zöld hidrogén új lehetőségeket nyit az alacsony szénkibocsátású gazdaság felé. Fontos szerepe lesz a finomítók dekarbonizációjában és a fenntartható közlekedésben, legyen az közúti, vasúti vagy légi, a jövőbeli mobilitási megoldások egyike. Meglátásunk szerint Romániában a hidrogén iránti kereslet jelentősen nőni fog, főleg a következő évtizedben” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója.

Zöld hidrogénnek azt a hidrogént nevezi a szaknyelv, melyet megújuló forrásokból származó energiával állítanak elő, úgy, hogy az nem jár széndioxid-kibocsátással.

Az Európai Unió tagállamai jelenleg évi 8 millió tonna hidrogént használnak fel. A saját termelés ennek a töredéke, mindössze 300 ezer tonna. Az EU célkitűzése az, hogy 2030-ban a tagállamok már évi 10 millió tonna hidrogént állítsanak elő. Az előrejelzések szerint ez a termelési kapacitás sem lesz képes fedezni a belső keresletet, az ugyanis az évtized végére körülbelül 20 millió tonnára nő majd.

Romániában több, hidrogén előállítását célzó beruházás is tervbe van véve, a CFR pedig hidrogénnel működő szerelvényeket szeretne beszerezni a PNRR keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?