Befizeti az OMV Petrom az extraprofitadót

Hatott a törvénymódosítás, a jóval kisebb adó fejében lemondott a vállalat a kormány elleni perről.

A Bukaresti Értéktőzsdéhez eljuttatott közleményében jelezte az OMV Petrom, hogy befizeti a szolidaritási adót. Ez azt jelenti, jól okoskodtak a kormány illetékesei, amikor úgy írták át az extraprofitadóra vonatkozó szabályokat, hogy a piacvezető hazai kőolajipari vállalatnak az eredetinél jóval kevesebbet kelljen befizetnie, arra számítva, hogy ennek fejében lemond az állammal folytatandó pereskedésről.Fotó: Facebook/Petrom

Az energetikai vállalatokra kivetett szolidaritási adóról rendelkező, 2022 decemberének végén elfogadott sürgősségi kormányrendeletet olyan dilettáns módon fogalmazták meg, hogy az nem vonatkozott az OMV Petromra, melytől a legtöbb bevételt remélhette a kormány. Emiatt a rendelet törvényerőre emelése során a parlamentben módosítottak az adófizetési kötelezettség feltételein úgy, hogy a Petromnak is fizetnie kelljen.

Az osztrák többségi tulajdonban levő vállalat vezetősége azonnal jelezte, alkotmányellenes, hogy visszamenőleges hatállyal átírnak egy jogszabályt, ezért bírósághoz fordulnak az ügyben. Minden bizonnyal ennek hatására Klaus Iohannis visszaküldte a törvényt a parlamentnek átdolgozásra.

Az újabb változat nem is hasonlít a korábbira, az extraprofitadó befizetésének kritériumait úgy módosították, hogy az minden kőolajipari cégre vonatkozzon, az OMV Petrom által fizetendő összeg azonban számottevően csökkenjen. A törvény korábbi változata szerint az OMV Petromnak kb. 5 milliárd lej kellett volna befizetnie az államkasszába a tavalyi évre, így azonban már csak 1,5 milliárdot. A vállalat azt is közölte, hogy a szolidaritási adónak 2023 első negyedévére eső értéke 380 millió lej körül van.

A törvény értelmében a kőolajipari vállalatoknak 350 lej értékű extraprofitadót kell fizetniük minden egyes tonna finomított kőolaj után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?