banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Harmadik nekifutás: a képviselőház elfogadta az újabb jogszabályt, hogy szolidaritási hozzájárulást fizettessen az OMV Petrommal

Újabb változatban fogadta el szerdán a képviselőház az energiavállalatok extraprofitadójáról szóló törvényt, kiterjesztve annak hatályát az OMV Petromra is, az osztrák többségi tulajdonban lévő vállalattól behajtandó szolidaritási hozzájárulás azonban így jóval kisebb lesz, mint azt a parlament korábban szerette volna.

Ez már a jogszabály harmadik változata. Az extraprofitadót decemberben bevezető sürgősségi kormányrendeletet a parlament korábban úgy módosította, hogy az OMV Petrom se bújhasson ki az extraprofitadó befizetése alól, annak a törvényváltozatnak a kihirdetését azonban Klaus Iohannis államfő megtagadta.

A nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalatoknak a 2022. és 2023. évi többletnyereségük után kell 60 százalékos „szolidaritási hozzájárulást” fizetniük. Az EU Tanácsának októberben elfogadott, a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló rendelete alapján bevezetett különadót a profit azon része után kell a fosszilis tüzelőanyag-ágazatnak befizetnie, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018–2021-es időszak éves átlagnyereségét.

Fotó: Czinzel László

A parlament azt követően próbálta módosítani a december óta hatályban lévő rendeletet, hogy az energiapiac egyik meghatározó szereplője, az OMV Petrom bejelentette: rá nem vonatkozik a jogszabály, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. A törvényhozók ezért megszabták, hogy a 75 százalékos küszöbérték elérésének ellenőrzése során annak a nyerskőolajnak a világpiaci értékét is figyelembe kell venni, amelyet az adott vállalat a cégcsoporton belül működő más üzletágainak adott tovább, például már feldolgozott üzemanyagként.

Miután az OMV Petrom meglebegtette, hogy nem végzi el a Fekete-tengeri Neptun földgázmező kitermelésének elindításához szükséges beruházásokat, ha Románia extraprofitadót fizettet vele, az államfő visszaküldte megfontolásra a jogszabályt a parlamentnek.

Harmadik nekifutásra a jogalkotók letettek arról, hogy kiterjesszék az extraprofitadót az OMV Petromra, helyette azokat a cégcsoportokat, amelyeknek olaj-kitermelő és -finomító ágazatuk is van (Romániában az OMV Petrom az egyedüli ilyen), tonnánként 350 lejes szolidaritási hozzájárulás befizetésére köteleznék. Az Economica.net gazdasági portál számításai szerint az OMV Petromnak a törvény legújabb változata szerint mintegy 300 millió eurós összeget kell befizetnie a tavalyi évre, lényegesen kevesebbet, mint amennyit a tavalyi többletnyereségre számított – a kormány által több mintegy egymilliárd euróra becsült – 60 százalékos extraprofitadó jelentett volna.

A jogszabályba egy másik módosítás is bekerült, amelynek a lap szerint egy másik romániai offshore földgázkitermelést végző cég, a Black Sea Oil and Gas (BSOG) a „címzettje”: a törvényhozók kivonták az extraprofitadó-törvény hatálya alól azokat a fosszilis tüzelőanyagot értékesítő cégeket, amelyek 2018 és 2021 között még nem termeltek. A romániai Midia földgázmezőben többségi részesedéssel rendelkező BSOG tavaly nyáron indította el a kitermelést.

Az államfő másodszor nem küldheti vissza megfontolásra a törvényt, de alkotmányossági kifogást emelhet ellene az alkotmánybíróságnál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?